X
Annons
X
Recension

Den svåra konsten att leva : berättelser om evolution, elände och evigt liv 75 lektioner i att förlänga livet

Ulf Ellervik, den populäre professorn i organisk kemi som redan lärt oss om ondskefulla grundämnen och kärlekens formler är tillbaka med ”Den svåra konsten att leva” - en bok om resistenta bakterier, banbrytande konst och annat livsfarligt.

Ulf Ellervik är vetenskapsman, professor i organisk kemi, och hans nya bok ”Den svåra konsten att leva” är fylld av sådant som knappast kan betvivlas. Foto: Christer Stuvmark

Blykalsonger! Bilden låser sig ett ögonblick; sedan drar fantasin iväg. De kan inte ha varit särskilt bekväma. Och rakt inget att rekommendera vid bad på djupt vatten. Man kan tänka sig tyngden. Förresten är allt kanske bara en skröna. Jag läser meningen en gång till: ”Samtidigt förfasades andra av den nya vetenskapen vilket öppnade en marknad för röntgen-säkrade underkläder i bly.” Det var i USA, vid förra sekelskiftet. I Europa hade makarna Curie, Henri Becquerel och Wilhelm Röntgen gjort banbrytande upptäckter, och nu kom affärsmännen sättande med reklam för billiga skelettporträtt och annan smörja. Hudkräm innehållande radium, till exempel, för dem som ville glänsa lite extra.

Historien är säkerligen sann. Ulf Ellervik är vetenskapsman, professor i organisk kemi, och hans nya bok ”Den svåra konsten att leva” är fylld av sådant som knappast kan betvivlas. Fantastiska saker ibland, men såvitt jag kan bedöma korrekt återgivna. Radioaktivitetens löften, faror och medicinska tillämpningar är bara ett i raden av ämnen som avhandlas.
Ellervik debuterade 2011 med ”Ond kemi”, prisad för sin populärvetenskapliga stuns, och följde sedan upp succén med ”Njutning” (2013), om kärlekens kemiska formler och annat i den vägen. Hans förråd av berättelser tycks vara outsinligt, och den här gången är siktet inställt på den eviga frågan om hur man bäst förlänger sitt liv.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X