Annons
X
Annons
X

70 brandkårsutryckningar inatt

Bränder, stenkastning och 13 gripna. Ändå blev den femte natten med upplopp i och kring Stockholm något mindre stökig än den föregående och inga människor skadades, enligt polisen.

Av SvD, TT
Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Stockholmsförorten Rinkeby på torsdagskvällen.
Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Stockholmsförorten Rinkeby på torsdagskvällen. Foto: SCANPIX

I Älvsjö brann en närpolisstation och flera butiker vandaliserades. Åtta personer greps där för våldsamt upplopp och försök till mordbrand.

Bilar och ett trapphus brann i Fornhöjden i Södertälje och poliser attackerades med stenar.

I Tensta och Kista anlades bränder i två skolor och i Skärholmen greps en person efter att ha försökt bryta sig in i en skola. I Tensta och Rinkeby brändes också många bilar.

Annons
X

Hundratals Rinkebybor kom till Rinkebyplan där fem bilar brunnit. Enligt Scanpix utsände fotograf Fredrik Sandberg rådde en upprörd stämning. De är förtvivlade över vandaliseringen, berättar han.

– Folk är förbannade, de tycker att Rinkeby är bättre än så här, säger han.

Vid ett-tiden stoppades en personbil i Norsborg och fyra personer greps för förberedelse till mordbrand.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns mycket vrede därute, men ilskan är missriktad.
  BBC:s reporter

  Strax före klockan tre kom larm om en eldsvåda i en butik i Jordbro centrum. Elden hade spridit sig från en brinnande bil. Ett stort antal brandmän kämpade med branden, som var under kontroll efter ett par timmar.

  – Det brann på plan ett och andra våningen är rökfylld. Det är svårt att säga ännu hur stora skadorna är, sade Ludwig Tejler vid Södertörns brandförsvar till TT.

  Omkring klockan fyra på morgonen var det relativt lugnt i södra och västra Stockholm och i länet. Då hade brandförsvaret ryckt ut omkring 70 gånger för att släcka bilar, containrar och byggnader.

  Trots att upploppen under natten mot fredag var mindre omfattande än tidigare nätter, rapporterade medier världen runt om bilbränderna och stenkastningen.

  ”Nio bilar, två skolor och en polisstation satta i eld när en femte natt av upplopp sveper genom Stockholms förorter”, twittrade det arabiska tv-bolaget al-Jazira tidigt på fredagsmorgonen.

  Under rubriken ”Stockholm brinner” skriver brittiska The Independent att ”grupper från lokala moskéer har patrullerat gatorna i Husby och manat ungdomarna till lugn”.

  ”Det finns mycket vrede därute, men ilskan är missriktad”, rapporterar BBC:s reporter, på plats i Stockholm.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  Läs även

  ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X

  Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Stockholmsförorten Rinkeby på torsdagskvällen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X