Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

7 vanor som gör dig smartare

Hur blir man egentligen smartare? Vissa föds med ett högre IQ och andra kan briljera inom expertområden, men att träna upp sitt intellekt behöver inte vara så svårt. Här listar vi sju vanor som gör dig smartare.

1. Ställ frågor
Nyfikenhet öppnar sinnet och gör dig mer mottaglig för världen runt omkring dig. Var aktiv i din nyfikenhet och ställ många frågor när du undrar något eller vill veta mer om en person. Förutom att du själv utvecklas kommer din omgivning också uppskatta intresset.

Annons
X

2. Hälsosam vardag
En sund diet och träning är A och O för både kroppen och hjärnan. Forskning har visat att fysisk träning bland annat förbättrar människans koncentrationsförmåga och gör det lättare för oss att hantera stress.
— Hjärnans olika delar blir närmare kopplade till varandra och det gör så att hela hjärnan fungerar bättre, säger psykiatrikern Anders Hansen till SVT.

3. Skriv dagbok
Genom att ta en stund för dig själv efter dagens slut och skriva ner dina tankar, reflektioner eller små noteringar tvingas du processa information som annars kanske inte hade bearbetats. På så sätt blir du mer närvarande i dina tankar och får dessutom en chans att stanna upp i den stressiga vardagen.

4. Lär dig något nytt
Många har drömmar och intressen som lagts på hyllan allteftersom schemat fylls upp med annat, men att lära sig något nytt behöver inte vara tidskrävande. Inkludera istället små rutiner i din vardag utan att ha för höga prestationskrav. Lyssna på en intressant podcast, läs några sidor i en bok eller byt ut Netflix-serien mot en dokumentärfilm.

5. Bryt vanorna
När vardagen går på rutin och du följer samma mönster dag ut och dag in slutar hjärnan anstränga sig. Prova att ta en annan väg till jobbet, byt ut träningsschemat eller börja med en ny aktivitet för att öka kreativiteten.

6. Utforska obekanta ämnen
Vårt samhälle blir alltmer polariserat i och med sociala medier som anpassar ditt flöde efter vad du kan tänkas vara intresserad av. Upptäck nya områden, sök aktivt information och lär dig något du kanske inte skulle vara intresserad av i vanliga fall. Du kanske blir förvånad över hur mycket du missat!

7. Lyssna på podcasts och ljudböcker
Sätt på hörlurarna och lyssna på en intressant berättelse eller en bok du velat läsa medan du gör vardagssysslor så som att tvätta eller städa. Kanske kan du få nya idéer och inspiration medan du viker lakanen?

Källa.

Foto: Pexels.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen