Annons
X
Annons
X

Hetaste ryktena – det presenterar Apple i kväll

På måndagskvällen kommer Apples vd Tim Cook ta plats på scenen i Cupertino utanför San Fransisco. SvD Näringsliv går igenom ryktesfloran och ger er de hetaste tipsen på vad han väntas presentera.

Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 2

Apples vd Tim Cook under förra årets utvecklarkonferens i juni.

Foto: Jeff Chiu/AP Bild 2 av 2

Bild 1 av 7

Foto: Eric Risberg/AP
Apples vd Tim Cook under förra årets utvecklarkonferens i juni. Foto: Jeff Chiu/AP

Ny Iphone – men ingen 7:a

Många kanske har trott att Apple ska presentera nästa generation Iphones, det vill säga Iphone 7. Men alla rykten pekar på att den kommer senare i höst.

Istället kommer Apple att släppa en "uppdaterad 5S" enligt en övervägande del av stalltipsen. Enligt 9to5mac kallades telefonen först Iphone 5 SE, men sedan fått det enklare namnet SE.

Men kopplingen till Iphone 5S är stark. SE kommer enligt ryktena att ha en 4-tums stor skärm, det vill säga mindre än Iphone 6 och 6S. Gällande de övriga specifikationerna finns det olika bud.

Enligt 9to5mac kommer SE ha NFC-chip för mobila betalningar, Live Photos (rörliga bilder, som introducerades i Iphone 6S) men ingen 3D Touch (som också introducerades i Iphone 6S).

Iphone SE kommer med all sannolikhet ersätta 5S, som fortfarande säljs. SE kommer troligtvis att säljas till liknande priser, vilket innebär att den blir något av en budgetlur.

Annons
X
Annons
X

En person ritar på Ipad Pro.

Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

[object Object]
En person ritar på Ipad Pro. Foto: Eric Risberg/AP

Ipad – ljusare skärm

Försäljningen av Ipad har störtdykt med så mycket som 40 procent, enligt en rapport från Digitimes Research. Trots det väntas Apple släppa en ny surfplatta på eventet den 21 mars.

De första rapporterna tydde på att den Ipad som släpps på måndagen är en Ipad Air 3. Men med tanke på att Air-sektionen försvunnit ur Apples laptop-utbud är det mer troligt att den Ipad som kommer är en mindre Ipad Pro.

Ryktena säger att det blir en 9,7 tums Ipad, med en A9X-processor, som den som redan finns i Ipad Pro. Enligt 9to5mac kommer Ipaden också ha en ljusare skärm samt stöd Apples penna.

Om den här paddan släpps lär den få en lägre prislapp än Ipad Pro och den kommer att ersätta alla äldre Ipad.

Annons
X
Annons
X
Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Foto: Eric Risberg/AP

Watch – nya armband

Det har gått lite drygt ett år sedan Tim Cook presenterade Apples smarta klocka. Techradar skriver att det finns tecken på att lansera en uppföljare.

I en Watch 2 skulle kanske alla funktioner kunna användas utan att vara kopplad till en Iphone. Den skulle också kunna ha en kamera. Men det är inte så troligt att det kommer en ny klocka enligt de flesta sajter.

Däremot är det väldigt troligt att Apple släpper nya armband till sin klocka. 9to5mac spekulerar i nya sportarmband och till och med i Nato-inspirerade armband i nylon.

Annons
X
Annons
X

Apples Ios 8 kom med nya emojisymboler, med en större etnisk mångfald.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

[object Object]
Apples Ios 8 kom med nya emojisymboler, med en större etnisk mångfald. Foto: Claudio Bresciani/TT

OS – små uppdateringar

Gällande operativsystemen är det mer säkert vad som kommer. Till exempel:

Ios 9.3: Den största nya funktionen är Night Shift, som ska justera skärmens färgtemperatur automatiskt, för att underlätta för ögat.

TVos 9.2: Röststyrningen får sig en uppdatering och stödet för Icloud Photo utökas.

OS X 10.11.4: Små förändringar, men det ska nu gå att dölja antecknings-appen genom ett lösenord.

WatchOS 2.2: Det ska nu gå att koppla flera klockor till en och samma Iphone. Dessutom ska kartan få fler funktioner.

Annons
X
Annons
X
Foto: Blake Patterson/Flickr Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Foto: Blake Patterson/Flickr

Car – självkörande bil?

Det har ryktats länge om att Apple ska släppa en egen, självkörande, bil. Få tror dock att det är troligt att den kommer nu.

Techradar tar upp det faktum att vid Apples presentation i september förra året hade vägar stängts av i närheten av högkvarteret i Cupertino. Då hade en del tolkat det som att bilen skulle presenteras.

Annons
X
Annons
X

Playstation släppte nyligen sitt VR-projekt.

Foto: John Locher/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

[object Object]
Playstation släppte nyligen sitt VR-projekt. Foto: John Locher/AP

VR – chans att haka på Samsung

Samsung släppte alldeles nyligen sin Galaxy S7 och själva presentationen ägde rum genom att journalister fick sätta på sig VR-glasögon.

VR är hett och för att Apple inte ska halka för långt efter i den utvecklingen hade det varit ett bra läge att haka på trenden nu. Men å andra sidan brukar Apple inte vara så trendkänsliga utan snarare ta god tid på sig för att utveckla produkter.

Annons
X
Annons
X

En Iphone 6 med Apple Music.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

[object Object]
En Iphone 6 med Apple Music. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Iphone 7 – inget hörlursuttag

Som sagt väntar sig de flesta att den nya generationens Iphone får vänta en stund till. 7:an kommer snarare att lanseras i september.

Det främsta ryktet kring Iphone 7 är att den kommer att sakna 3,5 millimetersuttaget för hörlurar, enligt Apple Insider. Istället kommer bara bluetooth-hörlurar att användas.

Macrumors skriver att 7:an troligtvis kommer att ha ungefär samma design som 6 och 6s, men att den kommer att vara något tunnare. De skriver också att Apple kan släppa en Iphone 7 Pro, som kan ha dubbla kameralinser.

Vidare visade "läckta" bilder från en franska Apple-blogg att Iphone 7 kommer att sakna antennränder på baksidan samt ha större kamera. Men det är uppgifter som bör tas med en nypa salt.

Innan Iphone 7 väntas göra debut har Apple sin årliga utvecklarkonferens WWDC i juni. Då kommer Ios 10 och OS X 10.12 att få se dagens ljus.

Annons
Annons
X
Annons
X