Till SvD.se
SvD Perfect Guide

7 överlevnadsråd som kan döda dig

Text: SvD Perfect Guide - 22 juni 2017
Annons

Sommaren är här och med den en rad potentiella faror: bålgetingbon, aggressiva underströmmar och ilskna stingrockor.

När vilsna storstadsbor letar sig ut i naturen är det med en samling tveksamma överlevnadsknep i medvetandet: spela död om det kommer en björn! Sug ut giftet ur huggormsbettet! Drick kaktusvätska om du är vilse i öknen!

Nu framgår det att flera av husmorstipsen och överlevnadsknepen kan vara direkt livshotande. Nedan följer hela listan.

1. Sug ut giftet från ormbettet med munnen
Om ett bett är giftigt går det direkt ut i blodomloppet. Att sätta munnen mot bettet adderar extra bakterier till såret och gör dessutom att du får gift i munnen och matstrupen. Om någon bits ska du försöka hålla nere hjärtrytmen och försätta den bitna kroppsdelen i högläge i väntan på akut sjukvård.

2. Spela död om du attackeras av en björn
Om du möter en björn i det vilda ska du tyst backa undan. Om den är i din trädgård eller campingplats ska du göra dig själv så stor och högljudd som du kan, vilket förhoppningsvis skrämmer bort den. Om du attackeras ska du aldrig spela död – du ska slåss tillbaka.

Annons
Annons
Ett nybörjarmisstag är att sikta på nosen. Försök få in en träff på ögon eller gälar.

Ett nybörjarmisstag är att sikta på nosen. Försök få in en träff på ögon eller gälar.

I de flesta fallen attackerar björnen för att skydda sina ungar, i de fallen kommer den ryta och låtsas göra utfall. Backa långsamt från en sådan attack, om björnen anfaller ändå ska du lägga dig platt på mage med händerna över nacken. Om det är en rovdjursattack (utan förvarning eller om björnen förföljer dig), alltså inte för att skydda ungarna, ska du slåss för ditt liv.

3. Går du vilse måste du omedelbart hitta föda
Du kan överleva upp till sex veckor utan mat. Den exakta tiden varierar beroende på omständigheter och hälsostatus, men mat och skydd är de akuta elementen för att överleva.

4. Du kan dricka vätskan i kaktusen om du är döende av törst
Om du är tillräckligt erfaren för att hitta den exakta kaktusstammen som du kan filtrera vatten från kan det fungera. Men i de flesta fallen gör kaktusvätska dig sjuk och får dig att spy upp den lilla vätska har kvar i kroppen.

Ett nybörjarmisstag är att sikta på nosen. Försök få in en träff på ögon eller gälar.

5. Om en haj attackerar dig ska du boxa den på nosen
Det är otroligt svårt att få till ett hårt slag på nosen hos en haj i rörelse. Om en haj attackerar dig ska du försöka placera ett hårt objekt mellan dig och djuret. Om det misslyckas: klös mot ögon och gälar.

6. Simma alltid parallellt med land om du hamnar i en ström
Att simma parallellt med stranden fungerar bäst om strömmen drar dig rakt ut mot havet. De flesta strömmar kommer från en vinkel och du ska försöka simma vinkelrätt mot den, med sikte så gott du kan mot stranden. Om du inte orkar simma ur strömmen: stampa vatten tills du klarar det.

7. Om någon är köldskadad: massera huden eller lägg dem i ett varmt badkar
Detta kan förstöra huden ännu mer och varmt vatten kan vara både skadande och försätta personen i chock. Du ska värma upp den köldskadade långsamt: föredragsvis med filtar och varma vattenflaskor under armhålorna.

Annons