Till SvD.se
SvD Perfect Guide

7 oväntade vanor som gör dig lyckligare

Det är inte bara träning och goda relationer som kan göra oss lyckliga. Här är sju oväntade vanor som skapar en lyckligare tillvaro.

Text: SvD Perfect Guide - 10 september 2018
Annons

Köp blommor till dig själv
Ett gäng Harvardforskare fann att färska blommor i hemmet kan hålla ångest och negativa tankar borta.

Ät kolhydrater på eftermiddagen
De flesta kan relatera till eftermiddagsdippen som infinner sig vid fyratiden. Men forskning har visat att det går att äta sig till en lyckligare och mer energirik eftermiddag. Och lösningen stavas kolhydrater. De senaste åren har vi fått höra att vi ska hålla oss borta från kolhydrater, men faktum är att en kolhydratfattig kost kan göra oss både deppiga och stressade.

Ät bladgrönsaker
Mörka bladgrönsaker – som spenat och kål – är rika på folsyra, som har visat sig minska risken för dåligt humör och depression.

Umgås med ditt husdjur
Det finns flera anledningar till varför husdjur kan göra oss lyckliga. I en studie fann man att det räcker med att klappa sin hund i 15 minuter för att hormonerna serotonin, prolaktin och oxytocin ska frigöras. De är samtliga är humörhöjande hormoner som motverkar stresshormonet kortisol.

Ta korta pauser
Forskning har visat att personer som tar en snabb paus under veckodagarna, för att exempelvis kolla roliga videor på internet, rapporterade att de kände sig mer energiska och lyckligare och hade färre negativa känslor.

Ät choklad
Choklad innehåller tryptofan som boostar produktionen av serotonin i hjärnan och leder till ett bättre humör.

Drick kaffe
I en studie från Harvard fann man att kvinnor som drack åtminstone två koppar kaffe om dagen hade en 15 procent lägre risk att drabbas av depression än kvinnor som inte drack kaffe.

Annons