Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

7 hemliga knepen bakom att boka en billig resa

Med en allt dystrare väderprognos känns en utomlandsresa mer lockande än någonsin. Här är sju knep för en billigare resa.

Text: SvD Perfect Guide - 14 juni 2018
Annons

Förhandla

Reseindustrin är upplagd för förhandling. Produkterna är tidskänsliga – en ledig flygstol kan inte säljas nästa dag och samma sak gäller hotellrum. Är du ute efter en sista minuten-resa ska du alltid försöka förhandla, speciellt med resebyråer och hotell.

Boka ett hotell utan pool

Hotell som har egen pool blir genast dyrare. Satsa istället på att hitta ett hotell som ligger nära stranden – då kan du bada samtidigt som du sparar en slant.

Välj andra datum

Försök att resa så tidigt eller sent som möjligt under sommaren. Resten av Europa får semester senare, så varför inte boka en sista minuten över midsommar? Om du vill åka senare gör du bäst i att åka sista veckan i augusti eller första i september.

Boka en flight där mellanlandningen är din slutdestination

Ska du resa från en stad till en annan är det inte helt ovanligt att det finns billigare biljetter till en annan stad som har mellanlandningen i din slutdestination. Boka då den flighten och hoppa av vid din destination utan att gå på nästa flyg.
Här måste vi dock höja ett varningens finger. Hos många flygbolag är det inte tillåtet att gå av vid mellanlandning – det kan leda till böter eller att de avbokar din hemresa. Så var försiktig och checka inte in några väskor!

Annons
Annons

Välj rätt meny

Det finns två knep för billigare måltider: ät en ordentlig lunch eftersom priserna är mycket billigare då och välj alltid dagens rätt.

Boka flygbiljetten från ett annat land

Flygpriser varierar mellan olika lände, ofta är de billigare i länder med lägre levnadsstandard. Genom att skapa en falsk IP-adress kan du låtsats som att du bokar från exempelvis Indien och då få en billigare biljett. Det finns två sätt att göra detta på:

Säg att du ska flyga från Stockholm till Delhi, då kan du antingen besöka www.airindia.in (istället för .com) eller använda ett indiskt VPN för att det ska se ut som att du befinner dig i Indien.
Det kan hända att du köper biljetten i annan valuta så se till att ditt kort inte debiterar för utländska valutor. Det finns även en risk att du råkar boka en biljett som bara är giltig för landets invånare, men oftast kollar de inte var du är bosatt.

Var flexibel med dagarna

Om du bokar flyg utan en resebyrå se till att få en översikt på hur priserna skiljer sig mellan de olika datumen. Det kan variera mycket från dag till dag.

Annons