Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

7 hälsofördelar med att bada badkar

Någon mer som känner för att skippa vinterkylan och istället tappa upp ett varmt bad? Lyckligtvis visar studier att bada badkar inte bara är mysigt – det har även positiva effekter på hälsan. Här är sju anledningar till varför du ska unna dig ett långt bad i kväll.

Text: Sophie Tisell - 28 februari 2018
Annons

1. Det får dig på bättre humör
Det har visat sig att badkarsbadande inte bara känns bra för stunden utan även påverkar humöret på längre sikt. Enligt psykologen Neil Morris, som undersökt 80 personer, kan ett varmt bad motverka depressiva känslor och göra dig mindre pessimistisk.

2. Du sover bättre
Det finns teorier som påstår att en kallare kroppstemperatur är förknippat med bättre sömn. Men det har även visat sig att ett varmt bad före läggdags kan ge samma resultat. Ett varmt bad ökar kroppstemperaturen och när man går upp sänks temperaturen vilket driver på melatoninproduktionen.

3. Det kan lindra muskelvärk
Värme främjar blodcirkulationen, vilket även hjälper ömma och stela muskler att slappna av.

4. Det är bra för hjärthälsan
Forskning har visat att man kan sänka blodtrycket genom att ta ett varmt bad då och då. Ett lågt blodtryck kan förhindra allvarligare hjärtsjukdomar som hjärtattack eller stroke.

5. Du bränner kalorier
Visst, det går inte att jämföra med vattengympa eller ett intensivt gympass, men studier visar att badkarsbadande kan bränna lika många kalorier som en rask promenad.

6. Det lindrar förkylnings- och influensasymptom
Ångan från det varma badet gör underverk för en täppt näsa eller en envis hosta. Dessutom kan ett varmt bad hjälpa immunsystemet att bekämpa virus.

7. Det gör underverk för torr vinterhy
Ett riktigt hett bad kan visserligen irritera hyn. Men ett lagom varmt bad tillsammans med eteriska oljor, som kokos, oliv eller lavendel, återfuktar en torr och irriterad hy.

Annons