Annons

7 goda chardonnayviner

Trenden har pågått i några år, men börjar nu bli synlig på bred front. Inte överallt och inte hela tiden, men just chardonnay är ett påtagligt exempel. Idag premieras vinernas friskhet och fräschör och ekinslaget i vinerna är mer balanserat än förr. Fruktigheten är svalare och mer grön-äpplig och borta är de riktigt fläskigt mogna exotiska tonerna. Fler och fler använder idag också mer fransk ek vilket ger en elegantare, mer rostad och mindre sötaktigt vaniljig fatton till vinerna.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP PHOTO/MATT YORK Bild 1 av 1
Foto: AP PHOTO/MATT YORK Bild 1 av 1
Foto: AP PHOTO/MATT YORK
Betyg: 5 av 6

Rully

199:-, 2007, Rully Premier Cru, Frankrike, 94515, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

Smakrik Bourgogne med höstäpplig doft. Fatig smak med gråpäronton, mineraler och fräsch syrlighet i avslutningen som lättar upp helhetsintrycket.

Betyg: 5 av 6

Cloudy Bay

219:-, 2007, Marlborough, Nya Zeeland, 94537, Vita Fylliga & Smakrika, Torra, Kan lagras

Smakrikt vin som blandar fyllig solmogen fruktighet med rostade fattoner och fräsch citrussyrlighet. Till eleganta fiskrätter med gräddiga såser.

Betyg: 5 av 6

Cono Sur

95:-, 2010, Casablanca, Chile, 6522, Vita Fylliga & Smakrika, Torra

Massor med rostad fatton, men också stram höstäpplig fruktighet och avslutande frisk citrussyrlighet. Till smakrika fiskrätter med syrliga inslag.

Betyg: 5 av 6

Petit Chablis

99:-, 2009, Chablis, Frankrike, 5588, Vita Friska & Fruktiga, torra

Klassisk Chablis i klassisk stil. Ståligt, krispigt, friskt, uppfriskande syrligt, grönäppligt och mineraligt vin från ”lilla-syster” Chablis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons