Resa

7 etikettregler alla flygresenärer borde känna till

Får man ta av sig skorna och vem äger egentligen armstödet? Vilka regler som gäller ombord på flyget är ett debatterat ämne. Därför utförde British Airways, tillsammans med Prodege MR, en undersökning där 1 500 passagerare fick svara på frågor om flygplansetikett. Resultaten från undersökningen – som gjordes i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – kan nu tolkas som den inofficiella regelboken för hur man ska bete sig på flyget.

1. Använd dig av ett armstöd
Vilket armstöd som tillhör vem är kanske den viktigaste frågan av dem alla. Här sa 67 procent att det enda rätta är att man använder sig av ett armstöd och att man lämnar det andra till sin granne. Dock sa 47 procent av de brittiska deltagarna, och 42 procent av de amerikanska, att de som sitter i mitten ska få tillgång till båda.

Annons
X

2. Det är okej att ta av sig skorna – men behåll strumporna på
För vissa är det en självklarhet att ta av sig skorna under flygningen, andra anser att det är motbjudande. Här sa 59 procent att det är acceptabelt att ta av sig skorna. Men att det är inte okej att av ta av sig strumporna, det tyckte hela 87 procent av deltagarna. Och om du flyger i Italien bör du behålla båda på – där sa 75 procent att det var oacceptabelt att ens ta av sig skorna.

3. Skippa snacket
Glada nyheter till alla som fruktar kallprat – hela 83 procent ansåg att en konversation inte bör utvecklas till mer än ett hej och ett leende.

4. Du får väcka din granne (men bara en gång)
Vi känner alla igen situationen när man måste besöka toaletten medan passageraren bredvid sover. Här sa dock 80 procent av deltagarna att det är okej att väcka sin sovande granne. Men 40 procent sa att det endast ska ske en gång per flygning.

5. Ignorera snarkningar
Vad gör man om ens granne snarkar högt? Jo, ingenting. Otroligt nog sa hela 66 procent att man bör ignorera grannen och höja volymen istället.

6. Det är okej att leta efter en bättre plats
Tänk dig att du stiger på ett halvfullt plan men att du ändå hamnar på en fullsatt rad. Är det otrevligt att byta plats då? I undersökningen sa 53 procent att det är okej att byta plats – om man får tillåtelse av kabinpersonalen.

7. Sänk ljusstyrkan på skärmen
Nu för tiden lyser skärmar överallt ombord – vilket leder till frågan om skärmljusetikett. Här var resultatet glasklart, 92 procent sa att man bör ta ner ljusstyrkan på sin skärm när kabinen släcks ner.

Till Toppen