Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

7 bästa dokumentärerna 2017

Trots att 2017 har varit ett år då vi frossat i övernaturliga fenomen och krigsscener från en alternativ värld har vi också samlats framför tv:n för att dras in i dokumentärfilmernas magi. Här är de 7 bästa för i år.

1. Rat film
Med råttorna i Baltimore som utgångspunkt berättar regissören Theo Anthony en historia om segregation, miljö och kultur. En dokumentär som är lika delar hyllad för sin porträttering som sitt foto.

Annons
X

2. Spettacolo
Vad är verklighet och vad är bara på låtsas? Sedan slutet på andra världskriget har invånarna i en liten by i Toscana en märklig tradition. Varje år avslutas nämligen med att de sätter upp en pjäs om deras liv i byn, där de spelar sig själva. Föreställningen är ett sätt att analysera och utvärdera sig själva för att kunna utvecklas till nästa år. Regissörerna Jeff Malmberg och Chris Shellen följer byborna när de förbereder föreställningen och upptäcker att saker och ting inte står helt rätt till under ytan.

3. One of Us
De lever mitt ibland oss, men ändå i en helt annan värld. I Heidi Ewing och Rachel Gradys dokumentär om en judisk församling i New York får vi följa tre individer som vill bryta sig ut. Trots att den moderna världen är precis utanför dörren visar det sig vara svårare än vad man tror, och den som vill lämna måste vara beredd att betala ett högt pris.

4. The death and life of Marsha P. Johnson
Hon var en ikon inom trans-rörelsen och en förebild för många. När hennes kropp hittades i Hudsonfloden år 1992, slog polisen fast att hon hade begått självmord. I den nya Netflix-dokumentären får vi följa aktivisten Victoria Cruz som öppnar upp fallet igen. Trots sin nervkittlande handling ger dokumentären också en unik inblick i orättvisorna inom transrörelsen.

5. Wormwood
År 1953 faller biokemisten Frank Olson från trettonde våningen, dagen efter att han blivit kallad till möte med amerikanska CSI. I den nya dokumentären från Netflix undersöker man vad som egentligen hände, och om det faktiskt går att bevisa att mannen inte hade hoppat frivilligt. En spännande berättelse som drar in tittaren i en historia om korruption, mörkläggande och hemligstämplad forskning.

6. Casting JonBenet
Genom att låta de lokala invånarna i staden där sexåriga JonBenet blev mördad provspela som de inblandade i incidenten, berättar regissörerna en tyst historia om vad som egentligen hände den där ödesdigra dagen för 20 år sedan.

7. City of Ghosts
En grupp civila har bestämt sig för att avslöja sanningen om IS och situationen i staden Raqqa. De är under ständigt dödshot, men trots de fortsätter de att sprida material och dokumentation till omvärlden. En gripande dokumentär som omöjligen lämnar någon oberörd.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen