SvD Perfect Guide
Annons

6 tips på hur du kallpratar bäst

Det finns många som ryser av tanken på att småprata med kollegor, svärföräldrar eller främlingar. Ointressant kallprat kan vara fullkomligt dränerande – om du inte vet hur du håller igång ett intressant samtal. Vi har listat 6 tips på hur du blir festens, hissens eller arbetsplatsens bästa konversatör.

Text: Olivia Hagéus - 15 augusti 2017

1. Le

Många har ingen aning om vad de har för ansiktsuttryck när de pratar, men att le är det viktigaste man kan göra i en konversation. Med ett leende uppfattas du som inbjudande och trevlig, vilket gör att motparten har lättare att slappna av.

2. Hitta ett gemensamt ämne

De flesta har ju ändå någonting gemensamt att prata om, vare sig det gäller skidor, musik, film eller resor. Ställ intressanta frågor tills du hittar något ni har gemensamt, och prata sedan om det. Ett uppenbart plus är att det blir enkelt att ställa följdfrågor eftersom du vet vad du pratar om.

3. Undvik ja-eller-nej-frågor

Det är inte så svårt att förstå varför samtalet snabbt dör ut om du ställer frågor som i princip blir en återvändsgränd i samma sekund som du ställt dem. Fokusera istället på att fråga om saker som den andre måste svara utförligt på. Till exempel; ”Hur känner du x?”, ”Har du något tips på var jag kan resa under julen?”, ”Var tillbringar du din sommar?”, etc.

4. Lyssna

Det finns få saker som är så irriterade som när någon ställer en fråga och inte lyssnar när man svarar. Var uppmärksam, lyhörd och ställ relevanta följdfrågor. Du uppfattas som en genuint intresserad person och blir genast mer omtyckt.

5. Håll koll på kroppen

Kroppsspråket säger mer än vad vi tror. När du lägger armarna i kors, flackar med blicken eller väger på foten kan du uppfattas som arrogant, osäker eller nervös. Prova istället att stå rakt, se personen som pratar i ögonen och håll händerna stilla.

6. Avsluta med elegans

Att fastna med en extremt påfrestande eller tråkig person utan att kunna ta sig ur konversationen på ett smidigt sätt är en av många anledningar till att vissa hatar att småprata. Men du behöver faktiskt inte vara otrevlig för att avsluta en dialog – var istället lyhörd på när konversationen håller på att dö ut eller byta riktning. När du känner att det finns en lucka så ursäktar du dig med förevändningen att du måste göra någonting, som att ringa din partner eller hämta ett glas. Avsluta gärna med ett ”vi ses senare”, och fortsätt vidare med gott samvete.

Annons