Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

6 enkla hälso-hacks (du kan använda dig av varje dag)

Du orkar inte vara nyttig och hälsosam hela tiden? Ingen klandrar dig, det är en heltidssyssla att ständigt välja bort syndfulla lockelser. Här är några knep som ger en och annan genväg och som sparar ork tills nästa gång man är redo att fokusera på hälsan till 100%.

Text: Caroline Hainer - 18 augusti 2017
Annons

Ta en kall dusch
Nej, ljummet vatten funkar inte men en kall dusch ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen. Den boostar immunförsvaret och väcker sinnena. Den som är badkruka kan lätta på rutinen genom att bara duscha kallt de sista minuterna.

Ät rent – alltså utan distraktioner
Alltför många av oss äter alldeles för ofta medan tankarna är någon annanstans – på telefonen i handen eller dataskärmen framför oss. Genom att ta bort alla distraktioner och bara koncentrera sig på måltiden är man mindre benägen att överäta. Dessutom tenderar man att äta fortare när man samtidigt ser på en film eller läser email, vilket i sin tur inte är bra för matsmältningen.

Andas
Jo, du har antagligen koll på andningen men andas du på rätt sätt? Djupa andetag i mellan 5-10 minuter om dagen har enorma hälsofördelar. Det sänker blodtrycket, skärper den mentala fokusen och kan öka kvaliteten på sömnen. Dessutom, och detta är sant, kan det slå ned hudens åldrande. Detta vet man eftersom motsatsen – en snabbare, ihålig, stressrelaterad andning – är en faktor som bryter ned cellförnyelsen.

Annons
Annons

Hylla saltet
För mycket salt i maten är inte bra för hjärtat. Men havssalt är en annan femma. Den stora skillnaden mellan vanligt bordssalt och havssalt är att det senare också innehåller mineraler. Javisst, flingorna är späckade med magnesium, kalcium, sodium…alltså mineraler som ökar hudens hälsa. Blanda havssalt med olivolja för en naturlig exfolierande scrub att ha i duschen och nå samma fina effekt på huden som efter en veckas semester vid havet.

Jäst, Sir!
Probiotika är snälla, hälsosamma och viktiga bakterier som håller matsmältningssystemet i schack. Och en hälsosam tarmflora är en förutsättning för ett bra immunförsvar. Fermenterad mat som miso, sauerkraut, saltgurka, kimchi, kombucha och allt som är inlagt (som rödbetor och ättika) har extra mycket probiotika i sig. Och som en bonus gör de också underverk för hyn som blir renare och klarare.

Låt livet ge dig citroner
Att starta dagen med ett glas vatten med citronjuice har länge varit många kändisars favorit. Citronen är inte bara full med vitaminer utan också antioxidanter som ger energi, förbättrar immunsystemet och gör hyn klarare. För att nå maximal effekt måste vattnet man blandar ut citronjuicen i vara ljummet. En annan sak att tänka på är att juicen är stark, i för stora doser kan den börja fräta på tandemaljen. Men denna risk minskar också om vattnet är ljummet.

Annons