Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

6 skäl till att du fryser mer än andra

Vi känner alla en person som ständigt verkar vara frusen, trots att temperaturen är mer än behaglig. Här är sex skäl varför.

Text: Olivia Hagéus - 6 november 2017
Annons

Vissa av oss tenderar att vara frusna ända in i märgen året om. Att gå upp ur den varma sängen på morgonen är en plåga, och trots att solen skiner huttrar vi konstant. Nu har Expressen listat sju skäl varför.

1. Dålig blodcirkulation
Hjärt- och kärlssjukdom kan i värsta fall ligga bakom dålig blodcirkulation, men fenomenet är också en vanlig åkomma hos rökare. När blodflödet inte når ända ut blir resultatet att man får iskalla och vita fingrar och tår.

2. Undervikt
Underhudsfettet behövs för att skydda kroppen från kyla. Om du är för smal isoleras kroppsvärmen sämre och du tenderar att frysa mer. Ett lågt kaloriintag gör dessutom att ämnesomsättningen hamnar på sparlåga, vilket gör att kroppen inte producerar tillräckligt mycket kroppsvärme.

3. Järnbrist
Ett underskott av den nödvändiga mineralen är en vanlig anledning till frusenhet. Järn hjälper de röda blodcellerna att transportera syre, värme och näringsämnen till hela kroppen.

4. Problem med sköldkörteln
Hypotyreos innebär att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner, vilket leder till att ämnesomsättningen och kroppen går på lågvarv. Bland kvinnor är sjukdomen relativt vanlig och går att rätta till med hjälp av medicin.

5. Uttorkning
Vatten ”fångar in” värmen och släpper ut den sparsamt, vilket reglerar temperaturen i kroppen. Åtta glas om dagen brukar rekommenderas.

6. Sömnbrist
Vi känner säkerligen igen oss i hur frusen man kan känna sig när man är trött. Det beror på att sömnbrist kan påverka flera funktioner i hjärnans nervsystem, och ibland stänga av den mekanism som styr kroppsvärmen.

Annons