Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

6 hälsofördelar med kallare temperaturer

Vi går mot kallare tider. Men deppa inte över det. Här är sex hälsofördelar som kommer med kyliga temperaturer.

Du tänker bättre

Kalla temperaturer hjälper folk att tänka klarare. I forskning har man sett att personer som befinner sig i ett kallt rum är bättre på att utföra uppgifter än om man är i ett varmt rum. Annan forskning har visat på att vår kognitiva förmåga förbättras under vintern.

Annons
X

Du förbränner fler kalorier

När det är kallt arbetar kroppen mer för att hålla temperaturen.

– Vår kropp gör av med mer energi för att hålla oss varma och för att göra luften vi andas fuktig, förklarar hälsoexperter Stacy Tucker för Business Insider.

Du får färre inflammationer
Ni vet hur man använder en kylklamp när man gjort sig illa, för att minska svullnader och smärta? På samma sätt känns leder mindre svullna under vintermånaderna. Det beror på att kall luft fungerar som en kylklamp som minskar inflammationer.

Du sover bättre

Din kroppstemperatur sjunker när du ska somna – en process som kan ta upp till två timmar i sommarvärme. Under vintertid går det desto snabbare. Dessutom är fördelen med mindre solljus att du sover längre på morgonen. Är sovrummet tillräckligt kallt, mellan 15-19 grader, kan du även förbränna kalorier.

Du får bättre immunförsvar

Ja, du kan drabbas av mer förkylningar under vintern, men ditt immunförsvar är också starkare under vintern och bättre på att tackla infektioner. Studier har visat att det mänskliga immunförsvaret aktiveras när man utsätts för kyla och det kan förbättra chanserna att motverka infektioner.

Du får bättre hy

Kalla temperaturer kan vara bra för hyn eftersom det gör blodkärlen mindre framträdande. Dessutom producerar man mindre olja och talg under vintern vilket kan leda till färre finnar.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen