Annons
X
Annons
X

6 av 10 unga tjejer sexutsatta på nätet

Drygt sex av tio tjejer mellan 15 och 18 har utsatts för oönskade sexkontakter på nätet, visar ny statistik. Nu diskuterar socialminister Göran Hägglund och it-branschen en gemensam åtgärdsplan.

Foto: SCANPIX

Läs mer:

Groomning eller raggning? blogg.svd.se

De tidigare opublicerade uppgifterna kommer från Ungdomsbarometern, en årligen återkommande undersökning som kartlagt ungas attityder och beteendemönster i nästan 20 år.

I det senaste frågeformuläret fanns det för första gången med ett avsnitt om oönskade sexuella kontakter på nätet – så kallad internetgrooming.

Och slutresultatet är nedslående. I kategorin tjejer mellan 15 och 18 år svarade 21 procent att de någon gång varit med om att en person försökt få dem att prata om sex på nätet, trots att de själva inte ville. 41 procent hade varit med om det flera gånger.

Annons
X

– Med hjälp av internet kan man ha kontakt med hundratals eller till och med tusentals barn på en gång. Då är risken ganska stor att någon faktiskt nappar, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen, som träffat många grooming-drabbade barn.

2005 undersökte Brottsförebyggande rådet, Brå, ”vuxnas sexuella kontakter med barn via internet” och ställde då enkätfrågan: Har någon person som du inte känner och som du tror eller vet är vuxen kontaktat dig via internet med sexuella förslag de senaste tolv månaderna? Omkring 40 procent svarade ja.

Enligt Ungdomsbarometerns nya siffror är det alltså 62 procent av de 15–18-åriga tjejerna som varit med om att en person på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder trots att de inte velat.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur många av dem som faktiskt kontaktades av vuxna är svårt att säga exakt, men socialminister Göran Hägglund (KD) ser allvarligt på situationen.

  För ett par veckor sedan kallade han till sig representanter från flera internet- och telefonoperatörer. Ambitionen var att hitta vägar för att säkra barnens tillvaro på nätet.

  – Vi förde ett väldigt bra samtal. Att 15–20 direktörer dök upp visar på ett stort intresse för den här frågan. Jag blev imponerad och glad, säger Göran Hägglund.

  Bland uppslagen syns bland annat rent tekniska lösningar, till exempel funktioner som gör det enklare att anmäla hemsidor och personer på nätet.

  Man hoppas att på det sättet sänka tröskeln för den som misstänker att någon uppträtt olämpligt. Liknande system finns redan i flera andra länder.


  En annan sak som man kan titta närmare på är ytterligare samverkan med skolan. Kanske en gemensam informationssatsning. Idag är lärarna ofta underlägsna rent kunskapsmässigt. Eleverna behärskar i regel tekniken bättre, säger Göran Hägglund.

  Diskussionerna är tänkta att fortsätta under våren och nyligen hölls dessutom ett möte på EU-nivå där de ansvariga ministrarna runt om i Europa träffades för att utbyta erfarenheter.

  För det finns en hel del kvar att göra. Det märks inte minst om man samkör svaren i Ungdomsbarometerns frågeformulär.

  Då får man till exempel fram att en av hundra som uppgett att de aldrig utsatts för grooming känt sig tvingade till sex flera gånger. Motsvarande siffra i gruppen med erfarenhet av sexkontakterna: en av tio.

  – Det är oftast de som varit med om mycket tidigare som tar de stora riskerna. De har en lägre förmåga att skydda sig helt enkelt, säger Åsa Landberg på Rädda Barnen.

  Och hon får medhåll av Göran Hägglund.

  – Vi ser på område efter område att de otrygga barnen är särskilt utsatta. Vi kan med andra ord inte lösa det här isolerat. Det kräver många insatser samtidigt. Och utan hela den klaviaturen kommer man nog inte lyckas.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X