Annons
X
Annons
X

57 procent av den mat som slängs är ätbar

Slösaktiga hushåll Mer än hälften av den mat vi slänger i sophinken går fortfarande att äta. När avfall från 72 hushåll i Bromma analyserades hittades nästan ett kvarts ton prima mat på bara en vecka. ”Våga lita mer på lukt och smak”, uppmanar Konsument- föreningen Stockholm.

Oöppnade Bregott-paket, halv-ätna pizzor, fortfarande förpackat och omöglat bröd, allt inbäddat i mängder av färsk frukt, färgglada grönsaker, kokt pasta och ris. SvD var med när soporna från 72 hushåll i villa- och radhusområdet Bromma analyserades på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm. Det vi såg i påsarna var mängder av mat och häpnadsväckande ofta aptitretande och fortfarande fullt ätlig mat.

Vårt berg av matsopor har seglat upp i topp i klimatdebatten. Och det finns goda skäl. Den långa kedja som för maten från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen. Helt i onödan dess-utom om maten aldrig blir upp-äten.

–Om man inte slängde så stora mängder mat skulle vi heller inte behöva producera så mycket mat och därmed spara energi och utsläpp av klimatgaser, säger Catarina Östlund på Naturvårdsverket.

Annons
X

Redan förra året uppskattade Konsumentföreningen Stockholm att drygt en fjärdedel av alla de högförädlade livsmedel vi kånkar hem från butikerna slängs. Men hittills har ingen vetat säkert hur mycket av detta som hunnit bli gammalt och hur mycket som hade gått att äta upp.

Nu har Konsumentföreningen Stockholm för första gången i Sverige undersökt andelen ätligt matavfall genom att gräva sig igenom en veckas sopor som samlades in i Bromma den 9 december förra året.

Slutsatsen var att hushållen i snitt slängde 5,6 kilo mat i veckan och att mer än hälften av detta, 57 procent, slängts i onödan och hade gått bra att äta. Visst fanns gränsfall och som ätbara dylika noterades mat som skrapats från tallrikar, brödkanter, köttsvålar och fruktskal från exempelvis äpplen. I högen av oätliga matsopor placerades exempelvis tepåsar, kaffesump, ben och skal från apelsin, banan och potatis.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Förpackat bröd slängdes allra mest, men även stora mängder ris och pasta. Däremot kunde vi inte mäta hur mycket mjölk och andra flytande livsmedel som hällts ut i slasken, säger Anna Carlsson på Konsumentföreningen Stockholm.

  Att svenskarna ofta slänger mjölk framgår dock tydligt av en attitydundersökning som också gjorts på uppdrag av Konsumentföreningen. På frågan om vilken typ av livsmedel man slängt den senaste veckan toppar bröd och bageri-varor på 41 procent tätt följt av färska grönsaker och just mjölkprodukter som mer än 30 procent hade slängt bort den senaste veckan.

  Anna Carlsson poängterar att deras plockstudie inte är så stor men att resultaten ligger mycket nära de 61 procent onödigt matavfall som blev resultatet vid en omfattande studie gjord av den brittiska avfallsmyndigheten Wrap.

  Attitydundersökningen gjordes bland 1196 personer som ingår i YouGov:s internetpanel be- stående av 42000 män och kvinnor i åldrarna 15–74 år. Där redovisas även att mat slängs eftersom:

  •Den glöms bort i kylskåpet (65 procent av matsoporna).

  •Den har ett bäst-före-datum som gått ut (57 procent).

  •Den blev över efter måltiden (35 procent).

  •Den har mist sin kvalitet (61 procent).

  Undersökningen antyder också att hushåll med högre inkomst är mer slängbenägna än de som har mindre pengar. Skillnaden är liten men visar att vart tredje hushåll som totalt tjänar under 250000 kronor inte slänger matrester. Bland hushåll som tjänar mer än 700000 kronor tog bara 17 procent avstånd från att slänga överbliven mat.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X