Annons

+560 procent för Oxigenes aktie

Det amerikanska bioteknikbolaget Oxigene, noterat på Stockholmsbörsen, är årets börsvinnare hittills i år. Framsteg i den kliniska forskningen, tester på människor, med ett cancermedel har gjort att aktien haft kraftig medvind och nu handlas på kursnivåer strax över 70 kronor - ett lyft på över 500 procent.

Under strecket
Publicerad

Oxigene är främst inriktat på att bekämpa cancer inom så kallad vaskulär targeting. Det innebär att man med hjälp av läkemedel angriper och förstör de blodkärl som försörjer cancertumören med näring. Tumörerna kan därmed svältas till döds. Oxigene hoppas nu på att preparatet Combretastatin ska nå hela vägen fram till lansering. Bolaget har också andra cancermedel under utveckling.
Men steget till registrering, och senare lansering, är fortfarande långt.

Forskningsstudierna med Combretastatin är i fas II, det vill säga läkemedlet ges till en liten grupp patienter med den aktuella sjukdomen. Många preparat faller ur ramen i dessa studier och även om så inte blir fallet återstår sedan avslutande, resurskrävande studier i fas III innan läkemedelsmyndigheter kan ge ett eventuellt klartecken för försäljning.
Kursframgången beror bland annat på att det amerikanska läkemedelsverket FDA beviljat cancermedlet ”fast track”, det vill säga en prioriterad behandling för marknadsgodkännande.

Annons
Annons
Annons