X
Annons
X
Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin. Tillsammans med svensken Sebastian Greenwood övergav hon tidigare satsningen ”Bigcoin”.
Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin. Tillsammans med svensken Sebastian Greenwood övergav hon tidigare satsningen ”Bigcoin”. Foto: Onecoin

Ex-chef: ”Onecoin troligen världens största svindel”

Långläsning

Myndigheter och kritiker varnar för ett pyramidspel med orimliga löften om vinst. Polisen utreder på nytt. Lotteriinspektionen hissar varningsflagg. Själva hävdar grundarna bakom Onecoin att de skapat världens snabbast växande nätvaluta. Sökandet efter information om nätvalutan leder till ett kalkylark i Oslo med en avkastning på närmare 18 000 procent, en tidigare försvarsfastighet på Bulgariens solkust och ett fullsatt konferenshotell i Upplands Väsby.

Av

Över 450 personer har samlats i små grupper. Vi befinner oss på Scandic Infra City – ett av Nordens största konferenshotell, beläget i Upplands Väsby utanför Stockholm. Den här lördagen, den 12 november 2016, är det ”Super Saturday” för vad som företagsledningen själva kallar världshistoriens snabbast växande nätverk: Onelife. Men det är vare sig tupperware, schampo eller internetspel som säljs.

Den här gången handlar det om pengar.

Hon kallar sig själv Dr Ruja eller Crypto Queen. Bulgariska Ruja Ignatova var med och grundade Onelife, bolaget bakom virtuella valutan Onecoin. Tillsammans med svensken Sebastian Greenwood övergav hon tidigare satsningen ”Bigcoin”.

Foto: Onecoin Bild 1 av 15

Rik. Enligt bulgariska uppgifter ska företag kopplade till Ruja Ignatova ha köpt egendom i hemlandet för över 160 miljoner kronor på två år. I marknadsföringen av henne och Onecoin används Forbes Brandvoice i Bulgarien – en köpt annonsprodukt.

Foto: Onecoin Bild 2 av 15

Överst bland pressbilderna Onecoin lyfter fram på sin hemsida finns huvudkontoret i Platinum Tower i Dubai.

Foto: Onecoin Bild 3 av 15
Foto: Onecoin Bild 4 av 15

Lobbyn i ”Cryptocurrency Information Center” i bulgariska Sofia.

Foto: Onecoin Bild 5 av 15

Representationskontoret i Sofia samt bild och pappgubbe som förmedlar guldgrävarsignaler till besökare i ”Cryptocurrency Information Center”.

Foto: Onecoin Bild 6 av 15

Över 450 personer mötte upp för ”Super Saturday” Scandic Infra City norr om Stockholm den 12 november.

Foto: Carl Alfred Dahl Bild 7 av 15

”One life, one coin”, säger Sebastian Greenwood och kliver in i flygkabinen i en marknadsföringsvideo för Onecoin. Det är en livsstil med dyra bilar, glänsande kostymer, bubblande champagne och lyxiga privatflygplan som visas upp. Svensken har inte besvarat Aftenposten frågor om företaget.

Foto: Onecoin Bild 8 av 15

USA lyser med sin frånvaro på listan över länder med flest medlemmar i Onelife-nätverket. Det har sannolikt att göra med att landets mycket stränga regelverk kring pyramid- och kedjebrevsliknande spel och företag. Grafik: Thomas Molén

Bild 9 av 15

Sparkade tidigare toppchefen i Onecoin, Nigel Allan, är mycket kritisk till sin förra arbetsgivare när Aftenposten intervjuar honom utanför Oslo: ”Troligen den största svindeln i världen just nu”.

Foto: Signe Dons Bild 10 av 15

Aftenpostens reporter kom in på Onecoin-arrangemanget utanför Stockholm. TV4 däremot släpps inte in med motiveringen att det är ”ett privat arrangemang”.

Foto: Carl Alfred Dahl Bild 11 av 15

Onecoin-konferensen inramas av loggor i guld och kristallkronor i taket.

Foto: Carl Alfred Dahl Bild 12 av 15
Foto: Carl Alfred Dahl Bild 13 av 15

”Lyxtemat” går igen i belöningssystemet. De som värvat många medlemmar kallas för safirer, rubiner, smaragder och diamanter.

Foto: Carl Alfred Dahl Bild 14 av 15
Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X
Annons
X