Annons
X
Annons
X

55 procent dyrare i andrahand

Dyrt och trångt. De som bor i andrahand eller inneboende och fyllt i Hyreskollen betalar i snitt 55 procent mer per kvadratmeter än de som bor i förstahand. Totalt har nu över 4000 använt
Hyreskollen, SvD:s granskning av bostadsmarknaden tillsammans med läsarna.

”Jag var tvungen att skaffa ett boende, så jag slog mig ihop med en kompis och börja leta. Hittade en lägenhet som vi delar på, dock bara i några månader. Ringde en minut efter att den kom upp på Blocket. Östberga för 9500 var det absolut bästa vi kunde hitta”, skriver en 19-åring i
Hyreskollen.

9500 kronor i månaden för strax över 60 kvadratmeter i Östberga är ett av tusentals exempel från läsare som delat med sig av sina hyror. En del är mer lyckosamma och har fått tag på förstahandskontrakt på billiga hyresrätter, som fyrarummare för under 7000 kronor.

Många har som
stockholmaren Patrik Blomqvist jämfört sin hyra på Hyreskollen.

Annons
X

– Man kan ju få en femma i innerstan för samma pengar, säger han om sin hyra på 10300 kronor för 63 kvadratmeter.

Totalt har nu över 4000 skrivit in sina hyror i
Hyreskollen och en bild av deras hyror tonar fram.

De som hyr i förstahand, sett till hela riket, betalar i snitt 6789 kronor i månaden för sitt boende. Andrahandshyresgäster och inneboende i Hyreskollen betalar i snitt 7322 kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det kan synas som en futtig femhundralapp mer, men om man ser till kvadratmeterpriset blir skillnaden större.

  De lägenheter som förstahandshyresgästerna har är oftast större, i snitt 68 kvadrat, medan andrahandshyresgästernas ligger på 47 kvadrat.

  Snitthyran per kvadratmeter bland
  Hyreskollens hyresgäster blir då 100 kronor för de som hyr i första hand, och 155 kronor för de som hyr i andra hand eller bor inneboende. Alltså 55 procent högre kostnad per kvadratmeter.

  Det ska tilläggas att det är fler mindre lägenheter som hyrs ut i andra hand, färre fyror och femmor, vilka oftast har ett något högre snittpris per kvadratmeter.

  En 29-åring som har använt Hyreskollen skriver:

  ”När jag flyttade till Stockholm betalade jag 9000 för en etta på 35 kvm på Söder, sedan har jag flyttat fyra gånger på fyra år. Vilket är lite för att vara i Stockholm.”

  Hjälp oss att kartlägga hyresmarknaden

  HYRESKOLLEN | Vad betalar din granne i hyra? Är din ovanligt hög?
  Kolla – och rapportera in din hyra – här.

  GUIDE |
  Så här använder du Hyreskollen.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Är det du betalar rimligt? svd.se Erbjöd tjejer boende mot sex svd.se Har du haft nytta av Hyreskollen? mailto:hannes.delling@svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X