Annons
X
Annons
X

50 000 platser ska locka storstjärnor

Nya Friends Arena invigs om knappt två veckor. Det innebär att flera stora artister kommer till Sverige. Åtminstone om man ska tro Thomas Johansson i Live Nation.

– Nu kan vi konkurrera med Europa igen. Globen är 23 år gammal och inte längre lika modern.

Gene Simmons och Paul Stanley i Kiss är klara för konsert i Friends arena.

Gene Simmons och Paul Stanley i Kiss är klara för konsert i Friends arena. Foto: PHOTO BY JIM DYSON/GETTY IMAGES

Många artister har tidigare hoppat över Sverige när Helsingfors, Köpenhamn och Oslo kunnat ta emot 40000–45000 människor. Friends Arena som öppnar i Solna den 27 oktober och har en kapacitet på 50000 människor har redan lyckats locka till sig Iron Maiden, Swedish House Mafia och Kiss.

Thomas Johansson, styrelseordförande för konsertarrangören Live Nations europeiska verksamhet, har 40 års erfarenhet av evenemangsbranschen och konstaterar att det finns 10–15 artister som kan fylla den nya arenan.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det har vi inte haft i Stockholm tidigare. Stockholms stadion får in 32000 människor. Det handlar om Bruce Springsteen, Metallica, Rolling Stones, Madonna, Robbie Williams, Pink Floyd, Roger Waters, Justin Timberlake, Lady Gaga och David Bowie – om han skulle göra något igen. Men han fick ju en lätt hjärtinfarkt 2007 och beslöt sig för att inte turnera mer, säger Thomas Johansson.

  Annons
  X

  Han tror att Friends Arena blir ett komplement till Globen, Stockholms stadion och nya Tele2-arenan vid Globen som tar 30000 människor.

  Finns det inte en risk att publiken inte räcker till alla arenor?

  –Jag tror inte det. Intresset för populärmusik är så pass stort idag och spänner över flera generationer. De nya arenorna kommer att ha fotboll också. Finns det fler moderna arenor blir det fler föreställningar. Björn och Benny skulle kunna sätta upp en av sina musikaler på Friends Arena.

  Thomas Johansson första stora konsert var när han tog hit jazzrockbandet Chicago 1969. Då handlade det om att fylla Konserthuset i Stockholm med blygsamma 1632 människor. Men han ser inga större skillnader mellan det och en Iron Maiden-konsert idag med 50000 i publiken.

  –Grunden och principen är desamma. Då gjorde man en stor konsert i månaden medan det idag handlar om kanske åtta föreställningar. Men man fick kämpa som en örn för att sälja ut Chicago-konserten.

  Thomas Johansson som genom åren umgåtts med alla från Bruce Springsteen till Mick Jagger har bara blivit paff en enda gång, något han berättade för SvD 2002.

  –Ja, det var när vi tog hit skådespelaren Shirley MacLaine för en herrans massa år sedan. Hon ville ha Olof Palmes telefonnummer – så jag gav henne det.

  Annons
  Annons
  X

  Gene Simmons och Paul Stanley i Kiss är klara för konsert i Friends arena.

  Foto: PHOTO BY JIM DYSON/GETTY IMAGES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X