Annons
X
Annons
X

500 rika fransoser vill bli belgare

Det är inte enbart skådespelaren Gérard Depardieu och LVMH-ägaren Bernard Arnault som vill bli belgare. Hela 500 fransmän står i kö för att få belgiskt medborgarskap för att undvika de franska skatterna. Men det brådskar...

Kritiken mot förmögna fransmän som flyttar utomlands för att slippa betala skatt har tagit ny fart efter att en av Frankrikes mest älskade skådespelare, Gérard Depardieu, beslutat att bosätta sig i Belgien.
Kritiken mot förmögna fransmän som flyttar utomlands för att slippa betala skatt har tagit ny fart efter att en av Frankrikes mest älskade skådespelare, Gérard Depardieu, beslutat att bosätta sig i Belgien. Foto: AP PHOTO/KAI-UWE KNOTH

President François Hollandes beslut att beskatta 75 procent av alla inkomster över 1 miljoner euro i Frankrike, har utlöst en kakafoni av ramaskri i landet under hösten. Först ut var Bernard Arnault, Frankrikes rikaste man och ägaren till lyxkoncernen LVMH som bland annat äger modehuset Louis Vuitton. Han meddelade att han minsann skulle flytta till Belgien, något som fick vänstertidningen Libération att sätta Arnault – bärandes på en röd resväska – på sin förstasida med en rubrik som löd ungefär ”Stick, idiot”.

Arnault själv svarade med att stämma tidningen, vilket bara fortsatte att elda på debatten om solidaritet i kristider å ena sidan, och huruvida den franska socialistregeringen förstörde investeringsklimatet eller inte å den andra (ni kan själva gissa vilken politisk sida som tyckte vad).

Att även skådespelaren Gérard Depardieu, som är en av Frankrikes rikaste män, nu beslutat att bli belgare har fått det politiska etablissemanget att gå i taket igen. Premiärministern Jean-Marc Ayrault kallade Depardieus beslut för ”patetiskt”, vilket i sin tur fick skådespelaren att kontra med att offentliggöra hur många miljoner han betalat i skatt genom åren.

Annons
X

Kanske får premiärminister använda ordet patetiskt fler gånger, tidningen Le Figaro har nämligen uppgifter på att andelen fransmän som vill bli belgare ökat med 20 procent sedan i september. I dagsläget står 500 personer i kö för att byta medborgarskap. Problemet är att det brådskar – vid årsskiftet skärper Belgien reglerna för att bli belgare. Hädanefter måste man ha bott i landet mellan tre-fem år för att få bli medborgare.

Belgarna själva är måttligt roade över att deras land blivit föremål för debatt i Frankrike

– På den här sidan gränsen är vi inte vana vid sådant verbalt våld, säger Georges Dallemagne som är chef över det belgiska parlamentets kommission för medborgarskap till Le Figaro.

Annons
Annons
X

Kritiken mot förmögna fransmän som flyttar utomlands för att slippa betala skatt har tagit ny fart efter att en av Frankrikes mest älskade skådespelare, Gérard Depardieu, beslutat att bosätta sig i Belgien.

Foto: AP PHOTO/KAI-UWE KNOTH Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X