500 får gå när Stockholm bantar

500–700 tjänstemän i Stockholms stad förlorar jobbet i år, när det nya styret genomför sina planer att skära ner på administrationen. Oppositionen är övertygad om att den chockartade nedskärningen kommer att försämra servicen för invånarna i staden.

Under strecket
Publicerad
Annons

I budgeten finns redan avsatt 250 miljoner kronor för att lösa den övertalighet som uppstår när många förvaltningar ska skära ner.
Det nya är siffrorna på hur många anställda som faktiskt berörs. De flesta är administratörer; chefer, handläggare och assistenter. Stockholm har 40 500 tillsvidareanställda, 5 400 av dem är administratörer. Så det är var tionde i den gruppen som snart får se sig om efter nytt jobb.
– Det är enormt mycket människor, och det kommer att påverka verksamheten så mycket att medborgarna berörs, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s).
Hon kan tänka sig att det kommer att ta längre tid att få besked om dagis, eller biståndsbedömningar för äldre, som redan i dag tar för lång tid. Idéutveckling, som hur stan ska jobba bättre med klimatfrågor, är också sådant som kan få stryka på foten.

Med de 250 miljonerna ska staden finansiera frivilliglösningar, omplaceringar och en frivillig förtidspension för alla över 60 i de yrkesgrupper som berörs av nedskärningen.
Beslutet tas i kommunstyrelsen i nästnästa vecka. Men omstruktureringen av förvaltningen har redan startat.
Siffran 700 har kommit fram genom en snabbenkät till förvaltningarna. Men personaldirektör Eva Frunk Lind tror att antalet tjänstemän som berörs snarare blir 500 än 700.
– Vår erfarenhet är att de första prognossiffrorna alltid är lite för höga. Man har bara gissat ute på förvaltningarna, så alldeles helsäkra är siffrorna inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons