500 arbeten bort på Pfizer

Stockholm förlorar 500 jobb när läkemedelsjätten Pfizer lägger ner produktionen i Hornsberg. Tillverkningen flyttas utomlands och sannolikheten är inte stor att de anställda får arbete vid någon annan Pfizer-fabrik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 30 maj kammade Strängnäs kommun hem en rejäl vinstlott. Den amerikanska läkemedelskoncernen Pfizer meddelade att de planerade att investera 1 miljard kronor i en ny fabrik på orten. Beskedet var extra roligt med tanke på att Pfizer globalt ska skära kostnaderna med 28 miljarder kronor om året.
Men i går, bara en vecka efter de positiva nyheterna, visade det sig att Sverige ändå får ta sin beskärda del av sparpaketet. Pfizer har beslutat att stänga produktionsanläggningen i Hornsberg, Stockholm, vilket medför att 500 anställda förlorar jobben.
Orsaken till nedläggningen är att bolaget drabbats av förseningar i arbetet att utveckla en ny spruta. Det har enligt Zeibrant Lindqvist, vd för Pfizer Health, lett till att kostnaderna i förhållande till produktionsmängden skenat iväg.

– Utvecklingen av en ny produkt har inte gått i den takt vi planerat och det gör att vi inte får fram den i tid till marknaden. Den här produkten skulle utgöra grundstenen för verksamheten i Stockholm och nu har projektet lagts
ned, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons