500 000 industrijobb försvinner

Omkring 500 000 svenska industrijobb försvinner fram till 2020. Flest jobb försvinner inom verkstads- och skogsindustrierna och livsmedelsindustrin.

Under strecket
TT
Publicerad
Svenskt näringslivs chefekonom presenterar konjunkturrapporten  Nödlandningen 2001.

Svenskt näringslivs chefekonom presenterar konjunkturrapporten Nödlandningen 2001.

Annons

Den dystra prognosen kommer att presenteras som en del i en bok utgiven av Svenskt Näringsliv med chefekonomen Stefan Fölster i spetsen. Och förklaringen är den allt hårdare internationella konkurrensen och politiska beslut enligt Svenskt Näringsliv.

Prognosen grundas på en enkät till 324 chefer för större svenska företag och har kompletterats med djupintervjuer med dessa chefer. Flertalet av cheferna i företag i de 18 branscherna tror att de kommer att investera mer i länder utanför Sverige.
Verkstadsindustrin planerar fortsatt stora investeringar utomlands men hoppas kunna kompensera det minskade antalet anställda på hemmaplan med fler anställda när det gäller marknadsföring, utveckling och internationell projektledning.
Branscher som hälso- och sjukvård, utbildning och hotell- och restaurang tror däremot på ökad sysselsättning.
**
Jan Nygren, före detta** vice statsminister och nu vice vd på Saab, tror inte att lösningen på den hårda konkurrensen ligger i försämringar av kollektivavtalen.
– Vi kan aldrig konkurrera med låga löner med låglöneländerna, sade Jan Nygren i debatten efter presentationen.
Och TCO:s chefekonom Lena Hagman ställde sig frågande till den dystra prognosen om utflyttade eller förlorade industrijobb.
**
– Det liknar mer ett skräckscenario**, sade hon.
Satsningen på teknologisk utveckling blir allt större. I Europa och USA arbetar för närvarande sex miljoner forskare på heltid och en allt större andel av världens resurser investeras i ny teknologi.
Men om länder som Kina och Indien kommer upp i motsvarande nivå under de närmaste decennierna kommer antalet forskare öka till runt 40 miljoner tror ekonomerna på Svenskt Näringsliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons