Annons
X
Annons
X

50-öringen slopas i oktober

Öret är på väg bort. Den 1 oktober nästa år blir enkronan det minsta myntet vi kan handla för, sedan riksdagen på onsdagen beslutat slopa 50-öringen.

Av TT
(uppdaterad)

Det var länge sedan vi kunde köpa en femöres kola, femöringen drogs in som betalningsmedel för 25 år sedan. Då rullade även 25-öringen över disk för sista gången eftersom detta mynt demonitiserades - upphörde att vara ett lagligt betalningsmedel - samtidigt.

Den lilla 10-öringen hängde med fram till 1992, men sedan dess har 50-öringen varit det minsta mynt som vi kunnat handla med. Men om drygt ett år är det bara kronan som duger.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är Riksbanken som föreslagit riksdagen att 50-öringen ska tas bort. Den silverfärgade 50-öringen upphörde som betalningsmedel vid utgången av 2005. Nu ska även det lilla kopparmyntet försvinna. Orsaken är att vi allt mer sällan använder 50-öringen när vi handlar. Även handeln och bankerna tycker att det är i sin ordning att 50-öringen tas bort.

  Annons
  X

  Efter den 30 september 2010 kommer 50-öringen inte att duga för att handla med, men under en period går det att lösa in de ogiltiga mynten i bank. Under hur lång tid det blir kommer Riksbanken att fatta beslut om senare och efter det kommer 50-öringen att betraktas som metallskrot.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X