”50 000 hyresgäster kan tvingas flytta”

50 000 hyresgäster kan tvingas flytta om regeringens förslag om marknadshyror blir verklighet. Det skriver Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i en debattartikel.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman går till attack mot regeringens utredning om marknadshyror. Var fjärde hyresgästhushåll i de mest attraktiva delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö är låginkomsttagare och om förslagen från den statliga utredningen genomförs kommer majoriteten av dessa hushåll att tvingas flytta - totalt fler än 100 000 människor, enligt en bearbetning av SCB:s inkomststatistik som Hyresgästföreningen låtit göra.

Debatten om segregationen har givit en falsk bild, skriver Engman på DN Debatt och menar att siffror visar att innerstadens befolkning inte alls bara består av medel- och höginkomsttagare som tidigare påståtts. 27 procent av de drygt 185 000 hyresgästhushållen i de mest attraktiva delarna av Stockholm , Malmö och Göteborg är låginkomsttagare, konstaterar Engman och fortsätter: ”Har vi råd med det i ett land som redan brottas med en allt svårare segregation och med de sociala spänningar det medför?”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons