Annons

5 tips: Så sover du bättre med partnern

Foto: Colourbox

Känslan är bekant. Det enda du vill göra är att somna – men det går inte för att din partner vrider och vänder på sig, snarkar eller fipplar med mobilen.

Här följer fem tips på hur du – och din partner – ska göra för att sova bättre tillsammans.

Att få en god natts sömn kan vara problematiskt nog på egen hand. Men om din sängpartner är såväl orolig som irriterande kan din vilostund bli till en mardröm.

Här följer fem tips till dig som sover tillsammans med en partner som snarkar, kränger eller har en helt annan dygnsrytm.

Din partner snarkar

Ligger du och stirrar i taket medan din partner snarkar? Tyvärr är det många som snarkar, något som oftast hänger ihop med en täppt näsa. Ett bra tips är också att be din partner att inte dricka alkohol innan läggdags.

Vidare har sovställningen stor inverkan på snarkning. Det är större risk att snarka om man sover på ryggen, medan du kan reducera snarkningarna genom att sova på sidan. Således kan du rulla din snarkande partner på sidan, och få mer lugn och ro.

Även kudden kan påverka snarkningen, så se till att både du och din partner har en kudde som underlättar andningen.

Om inget av detta hjälper kan det vara bäst att kontakta en sömndoktor.

EXTERN LÄNK:

Hitta den perfekta sängen för dig hos Tempur

Ni vill ha olika rumstemperatur

Föredrar du att sova i ett uppvärmt sovrum, medan din partner gärna öppnar fönstret för att låta kylan ta över?

Ingå en kompromiss och väj en temperatur som är mittemellan era personliga önskningar. Då kan du som vill ha det varmare lägga på ett extra täcke, medan partner kan sova utan.

Partner sover oroligt

Blir du störd av att din partner vänder och vrider på sig under natten? Alla ändrar sovställning under sömnen, men det finns sätt att komma förbi problemet.

Ett sådant exempel är en madrass som formar sig efter din kroppsform, något som minimerar tryckpunkterna – det vill säga där madrassen trycker mot kroppen – och bidrar till att du rör mindre på dig under natten.

Ni föredrar olika madrasser

Vissa föredrar en hård madrass, andra en mjuk. Lyckligtvis finns den en rad lösningar. Ett sådant exempel är en TEMPUR-säng, som erbjuder tre unika känslor. TEMPUR-madrasserna anpassar sig exakt efter din kroppsform och minimerar antal tryckpunkter, till skillnad från fjädermadrasser som trycker mot din kropp. Detta bidrar även till en lugnare och mer ostörd sömn.

TEMPUR-materialet absorberar rörelse - så att du och din partner kan röra sig och är mindre benägna att störa varandra. Rörelse-upptag mäts genom rekyl – ju lägre desto bättre. Släpp en vägd boll på en madrass av vanligt minnesskum och den kan studsa upp till 20%. TEMPUR har en rekyl på mindre än 3%

Ni har olika dygnsrytm

Alla har en inbyggd klocka som avgör när ni somnar om kvällen och vaknar om morgonen. Har du upplevt problem med att du och din partner inte ligger i synk, och både vaknar och lägger er vid olika tidpunkter?

Ta hänsyn, och undvik situationer som kan leda till konflikt – exempelvis att snooza med väckarklockan eller att titta på tv utan hörlurar.

EXTERN LÄNK:

Hitta den perfekta sängen för dig hos Tempur

Annons
Detta är en annons från Tempur, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.