Hela denna artikel är en annons

5 tips: Bli en proffsig hemmabarista

Foto: Petrus Iggström

Tycker du det är svårt att lyckas med din hembryggda espresso? Det är du inte ensam om. Här är fem tips till dig som vill bli en bättre hemmabarista.

Tillhör du dem som har en egen espressomaskin hemma? Grattis! Det starka kaffet som bryggs på 20–30 sekunder är inte bara en favorit i Italien, vi svenskar har också tagit den intensiva smakupplevelsen till våra hjärtan. Vissa föredrar att dricka den på stående fot, andra som bas i exempelvis en cappuccino. Men hur ska egentligen espressokaffe förvaras? Och hur ska du behandla din espressomaskin? Några som har svaren är det svenska kafferosteriet Arvid Nordquist. De har försvenskat den italienska espresson genom att satsa på hållbarhet och 100 procent arabicabönor. Här är fem enkla tips, från Arvid Nordquist, som gör dig till en proffsigare hemmabarista.

Bli ett kaffeproffs – fler smarta tips!Extern länk

1. Hela bönor smakar bäst

Välj en espressoblandning av hög kvalitet och se till att ha en kvarn som kan mala hela kaffebönor till finmalet kaffe anpassat till espresso. En lämplig storlek på de malda kaffekornen är cirka 1 millimeter i diameter. Att använda hela bönor är ett enkelt steg som gör den smakmässigt största skillnaden.

2. Mal bara det du behöver

Använd alltid färskt kaffe och mal endast den mängd som går åt för stunden. Malet kaffe som blir över tappar snabbt sin smak och karaktär. Helst ska det inte ta mer än fem minuter mellan malning och bryggning.

3. Förvara kaffet rätt

Hantera dina espressobönor som om de vore en god, fin olivolja. Precis som en sådan vill kaffet förvaras mörkt och svalt – men absolut inte i frysen.

4. Behåll kaffet i köpepåsen

Låt bönorna ligga kvar i förpackningen du köpte dem i, den är anpassad för att skydda kaffet från syre och bevara aromämnena på bästa sätt. Har du en snygg kaffeburk som du verkligen vill använda? Lägg i så fall ner originalförpackningen med kaffet kvar i den. Förslut den alltid väl efter varje användningstillfälle.

5. Rengör ofta

Behandla din espressomaskin, dina koppar och övriga redskap väl. De ska vara hela, rena och fräscha och bör tvättas kontinuerligt.

Arvid Nordquist har fyra espressovarianter; Molto, Giusto, Nero och Buono. Råvaran i samtliga består av 100 procent arabicabönor som i sin tur är 100 procent hållbart certifierade, 100 procent klimatkompenserade och fossilfritt rostade i Solna. Vilken blir din favorit?

Läs mer om Arvid Nordquists espresso!Extern länk
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons