Annons

5 recept som tar dig jorden runt i smaker

Vad ska du äta i veckan? Lammköttbullar eller kanske kinesisk biff. Här är fem härliga recept att inspireras av från jordens alla hörn.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: William Meppem/Bulls Bild 1 av 1

1 / 5

Foto: William Meppem/Bulls

Wraps med indiska lammköttbullar

4 portioner

500 g lammfärs

1/2 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk mald koriander

1 krm cayennepeppar

3/4 tsk salt

Olivolja till stekning

Sallad

Rivet skal av 1/2 citron

1 msk pressad citronjuice

1 msk olivolja

2 dl blandade salladsblad, rivna i mindre bitar

1 dl slätbladig hackad persilja

1/2 rödlök, skivad

1 kruka koriander, bladen

Flingsalt och peppar

Till servering

Hummus

4 tortillabröd

1. Blanda färsen med alla övriga ingredienser i en skål. Forma till 12 jämnstora köttbullar och stek dem i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg och precis är genomstekta.

  1. Blanda citronskal, -juice och olivolja till en dressing i en skål. Lägg i övriga salladsingredienser utom korianderbladen och krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda.
  2. Bred hummus på tortillabröden. Lägg på sallad och köttbullar och toppa med korianderblad. Rulla till wraps.
Annons
Annons
Foto: William Meppem/Bulls Bild 1 av 1

2 / 5

Foto: William Meppem/Bulls

Sichuanbiff med ris

**Det är starka smaker **i den här rätten, så den som är osäker bör börja med mindre mängd peppar och bönpasta och sedan tillsätta mer efter smak. Hittar man inte bönpasta kan man använda sambal oelek.

4 portioner

300 g strimlat nötkött

4 msk risvin eller torr sherry

1 msk rapsolja

2 msk ingefära, strimlad

1–2 röda chili, strimlade

1–2 tsk sichuanpeppar, eller efter smak

2 msk kinesisk soja

1 msk chilibönpasta, eller efter smak

1 msk chiliolja (kan uteslutas)

Kokt ris och strimlad salladslök till servering

1. Blanda köttet med drygt 1 msk av vinet i en skål och låt stå en liten stund.

2. Stek köttet snabbt i oljan i en het wok eller stekpanna. Ta upp när köttet har fått färg och lägg åt sidan så länge.

3. Fräs ingefära, chili och pepparkorn i pannan under omrörning i ca 20 sekunder. Tillsätt soja, chilibönpasta, ev chiliolja och resterande vin och fräs någon minut.

4. Lägg tillbaka köttet och blanda alltsammans. Servera med ris och strimlad salladslök.

Annons
Annons
Foto: William Meppem/Bulls Bild 1 av 1

3 / 5

Foto: William Meppem/Bulls

Fisk med auberginepuré

4 portioner

700 g torskfilé eller annan vit fiskfilé

Salt och peppar

1 msk rapsolja

2 msk smör

1 msk pressad citronjuice

Lättkokta grönsaker t ex sparris och salladsärter

Auberginepuré

2 stora auberginer, ca 700 g

Saften av 1 1/2 citron

1 1/2 msk torr sherry

1/2 tsk socker

50 g smör

1 msk japansk soja, eller efter smak

Salt och peppar

1. Börja med purén. Skala auberginerna och skär dem i ca 3 cm stora tärningar. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt aubergine och pressad juice från 1 citron och koka tills auberginen är mjuk, ca 5 minuter.

2. Låt auberginen rinna av väl i ett durkslag. Klappa riktigt torrt med hushållspapper. Mixa med sherry, socker och smör och smaka av med soja, pressad citron, salt och peppar. Lägg tillbaka i en kastrull och håll varmt.

3. Salta och peppra fisken och stek den på ena sidan i olja i en stekpanna. Tillsätt smör och citron, vänd fisken och stek på andra sidan. Ös någon gång med stekskyn.

4. Servera fisken med auberginepurén, toppa med grönsakerna och fördela stekskyn över alltsammans.

Annons
Annons
Foto: William Meppem/Bulls Bild 1 av 1

4 / 5

Foto: William Meppem/Bulls

Quinoasallad med kallrökt lax

4–6 portioner

2–3 dl quinoa

3/4–1 gurka, skalad och tärnad

Ca 250 g rädisor, skurna i fjärdedelar

1 kruka mynta, grovhackade blad

2 msk färskpressad citronjuice

4 msk olivolja

Salt och peppar

400–500 g kallrökt lax i tunna skivor

Till servering

Ev krasseskott

Yoghurt (10 proc fetthalt)

1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och låt den ånga av ordentligt. Låt svalna lite.

2. Blanda gurka, rädisor, mynta och quinoa i en skål. Blanda pressad citron och olivolja vid sidan av till en vinägrett och smaka av med salt och peppar. Häll vinägretten i quinoasalladen och blanda väl.

3. Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med quinoasalladen. Strö eventuellt över krasseskott och servera med en klick yoghurt.

Annons
Annons
Foto: William Meppem/Bulls Bild 1 av 1

5 / 5

Foto: William Meppem/Bulls

Blåbärspaj

8 portioner

500 g frysta blåbär, tinade

4 msk strösocker

2 1/2 msk potatismjöl

Vaniljglass till servering

Pajdeg

2 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

120 g smör skuret i mindre kuber

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Lägg blåbären i en ugnsfast form. Strö över socker och potatismjöl och blanda försiktigt.

3. Kör samman vetemjöl, socker och smör till en deg i matberedaren. Ta upp på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den mellan två lager plastfolie så att den täcker blåbären. Lägg degen över bären i formen och gör några hål i den med fingrarna.

4. Grädda pajen i ugnen i 30–40 minuter. Servera pajen avsvalnad, men fortfarande gärna ljummen, med vaniljglass.

Bearbetning recept: Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons