Annons

5 recept som sparar både tid och kalorier

God mat som går fort att laga. Här är fem recept på läckra maträtter som är både nyttiga och enkla - rätter som inte kräver allt för lång tid vid spisen. Till efterrätt bjuds en härlig tarte tatin på päron.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Bulls

1 / 5

Foto: Bulls

Laxsallad med het dressing

4 portioner

500 g laxfilé i bit med skinn

1/2 dl fisksås

3/4 dl macadamianötter

1 msk kokosolja eller rapsolja

2 dl löst packade blad av slätbladig persilja, koriander och mynta

2 schalottenlökar, tunt skivade

1/2 citrongräs (bara den ljusa delen), mycket tunt skivad

Kokt jasminris och chiliflakes till servering

Dressing:

1 liten vitlöksklyfta, hackad

1 liten röd chili, hackad

1 krm mald koriander

1 msk socker

1/2 dl pressad limejuice

1/2 dl fisksås

Så här gör du:

  1. Lägg laxen i en trång form. Häll över fisksåsen och vänd så att såsen kommer åt överallt. Låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter.
  2. Rosta macadamianötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Hacka dem grovt när de har svalnat lite.
  3. Ta upp laxen ur formen och torka av den med hushållspapper. Stek den i olja på båda sidor tills skinnet är krispigt och fisken har fin färg. Den ska fortfarande vara lätt rå i mitten. Dra av från plattan och lägg på lock eller aluminiumfolie. Låt stå ytterligare några minuter.
  4. Mortla vitlök och chili till ett mos. Tillsätt övriga ingredienser till dressingen och rör tills sockret har lösts upp. Smaka av om det behövs mer socker, lime eller fisksås.
  5. Vänd örter, lök och citrongräs i dressingen i en skål. Bryt lax och laxskinn i mindre bitar och vänd ner i skålen tillsammans med nötterna. Servera salladen på en bädd av kokt ris och strö över chiliflakes efter smak.
Annons
Annons
Foto: Bulls

2 / 5

Stekt kyckling med korn-otto

Foto: Bulls

4 portioner

4 kycklingbröst, helst med benet kvar, annars filéer

3 msk olivolja

1 silverlök, strimlad

4 vitlöksklyftor, tunt skivad

2 msk smör

2 1/2 dl matkorn (mathavre går också bra)

5 dl kycklingbuljong, het

300 g svamp, t ex skogschampinjoner, ansade, stora exemplar skurna i bitar

2 msk grädde

1 dl färskriven parmesanost

Salt och peppar

Extra parmesan till servering

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Salta och peppra kycklingbrösten och bryn dem i en stekpanna i 1 msk olivolja. Lägg över på ett ugnsfast fat och efterstek i ugnen i ca 15 minuter, beroende på storlek och ben. Stick med en kniv i den tjockaste delen för att se när kycklingen är klar. Ställ åt sidan till serveringen.
  3. Under tiden: Fräs löken och hälften av vitlöken i 1 msk olja och 1 msk smör i en kastrull. Häll i matkornet och låt det fräsa med någon minut. Häll på buljongen och sjud enligt anvisning på förpackningen. Häll av eventuellt överflödig buljong.
  4. Fräs svamp och resterande vitlök i 1 msk olja och 1 msk smör tills svampen är färdig och har fått lite färg. Rör om då och då.
  5. Rör ner grädde och parmesan i matkornet. Servera med kyckling och toppa med svampen och extra parmesan.
Annons
Annons
Foto: Bulls

3 / 5

Stekt fisk med röd sallad

Foto: Bulls

4 portioner

600–800 g fiskfiléer, helst med skinn

Salt och peppar

Smör och rapsolja till stekning

Kokt potatis eller bröd till servering

Sallad

4 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

2 msk granatäppelsirap eller balsamvinäger

2 huvuden rosésallad

2 blodgrapefrukter

1 liten morot

1/2 rödlök

1 granatäpple, kärnorna

1 msk pumpa- och/eller solrosfrön

Så här gör du:

  1. Sallad: Vispa samman olja, vinäger och granatäppelsirap i en skål. Skär rosésalladen i bitar. Skala blodgrapen och skär ut hinnfria klyftor. Håll till över skålen med dressingen så att saften tas till vara. Strimla morot och rödlök. Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna.
  2. Blanda alla ingredienser till salladen, salta och peppra efter smak och ställ åt sidan så länge.
  3. Salta och peppra fisken och stek den på båda sidor. Servera bums med salladen och potatis och/eller bröd.
Annons
Annons
Foto: Bulls

4 / 5

Äggnudlar med tofu, bacon och ingefära

Foto: Bulls

4 portioner

300 g äggnudlar

300 g tofu, skuren i 2 cm stora kuber

75 g pancetta eller bacon, tärnat (vill man göra rätten helt vegetarisk utesluter man bacon och använder grönsaksbuljong eller vatten i stället för kycklingbuljong).

3 msk rapsolja

Ca 50 g ingefära, strimlad

4 vitlöksklyftor, tunt skivad

3/4 dl risvin

1 dl kycklingbuljong

3/4 dl ljus soja

1 msk mörk soja

Valfria asiatiska salladsgrönsaker eller babyspenat

2 salladslökar, tunt skivade

1 msk sesamolja eller efter smak

Böngroddar till servering

Så här gör du:

  1. Koka nudlarna i saltat vatten i 3 minuter. Häll i ett durkslag att rinna av.
  2. Stek tofu och pancetta under omrörning i omgångar i olja i en het wok eller stor stekpanna. Ta upp dem och stek därefter ingefära och vitlök i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt risvin, buljong samt ljus och mörk soja och koka upp. Tillsätt nudlar, tofu och pancetta och vänd samman tills allt är hett. Tillsätt de gröna bladen och salladslökarna och vänd samman tills bladen börjar sloka.
  4. Servera rätten het, toppad med sesamolja och böngroddar.
Annons
Annons
Foto: Bulls

5 / 5

Tarte tatin med päron

Foto: Bulls

4 portioner

2–3 saftiga päron (desserten fungerar bra även med konserverade päron).

50 g smör

1 dl strösocker

Fryst eller kyld smördeg, kavlad och skuren till en

rundel ca 22 cm i diameter

Lättvispad grädde eller vaniljglass till servering

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Kärna ur päronen och skär dem i fjärde-delar.
  3. Bryn smöret lätt i en stekpanna som tål ugnsvärme, ca 18 cm i diameter. Strö över sockret och låt det smälta. Låt puttra någon minut tills sockret börjar karamelliseras.
  4. Ta av från plattan och lägg päronen snyggt i pannan. Täck med smördegen och peta ner smördegskanterna runt päronen med hjälp av en sked.

Skär ett kryss på mitten av degen så att ångan kan pysa ut och grädda sedan i ugnen i 18–20 minuter tills smördegen har puffat upp och fått färg.

  1. Ta ut från ugnen. Lägg ett serveringsfat ovanpå och vänd snabbt upp tarten på fatet. Servera varmt med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Recepten är bearbetade av Inger Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons