Annons

5 punkter: Viktiga avslöjanden i assistansgranskning

Allvarliga härvor där assistansersättningen missbrukas har avlöst varandra under flera år. Trots nya lagar och regelskärpningar på området berättar SvD om hur skattemiljoner hamnar i händerna på oseriösa aktörer och ekobrottslingar.

Under strecket
Publicerad

"Att utnyttja systemet för egen vinning är uppseendeväckande", säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan.

Foto: TTBild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TTBild 2 av 2

1 / 5

"Att utnyttja systemet för egen vinning är uppseendeväckande", säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan.
"Att utnyttja systemet för egen vinning är uppseendeväckande", säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan. Foto: TT

Nästan 4 miljarder till fuskbolag

Foto: Christine Olsson/TT

När SvD granskat hur mycket assistansersättning som Försäkringskassan betalat ut till oseriösa assistansbolag landar siffran på 3,9 miljarder, för 15 bolag.

Försäkringskassan har haft möjlighet att stoppa utbetalningen till assistansbolag sedan 2011, men drog i handbromsen först 2016.

Bolagsägarnas cv:n är oroväckande. Det handlar bland annat om grova skattebrott, bokföringsbrott, dataintrång, mutbrott, hot och mångmiljonskulder till Kronofogden.

Annons
Annons

Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, har drivit internutredningarna som har upptäckt insiders.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 5

Insiders stjäl hemliga uppgifter

Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, har drivit internutredningarna som har upptäckt insiders.
Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, har drivit internutredningarna som har upptäckt insiders. Foto: Tomas Oneborg

Anställda på Försäkringskassan har begått grova dataintrång för att komma över sekretesskyddade uppgifter om funktionshindrade. Syftet är att rekrytera dem som kunder till assistansbolag som de anställda själva har koppling till. Bara det senaste året har fem allvarliga fall upptäckts.

Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, är en av dem som drivit internutredningarna mot insiderpersoner.

Det här är mycket skadligt för brukarna

– Det här är mycket skadligt för brukarna. Det är deras integritet som blir kränkt när uppgifterna tas ut och det är skadligt för hela assistansbranschen. Det hotar hela kedjan, säger han till SvD.

Annons
Annons

Anteckning som gjorts av en tidigare anställd på det aktuella bolaget.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

3 / 5

Kartlagda i olagligt register

Anteckning som gjorts av en tidigare anställd på det aktuella bolaget.
Anteckning som gjorts av en tidigare anställd på det aktuella bolaget. Foto: Adam Wrafter

”En fitta”, ”ring absolut inte”, ”redan vår”. Så beskrivs funktionshindrade i ett omfattande register som en anställd på ett assistansbolag har upprättat.

Ett assistansbolag har kartlagt funktionshindrade över hela landet i långa listor. Det avslöjade SvD efter att ha kommit över arbetsmaterial som tillhört en tidigare anställd på bolaget.

– Det här är ett av de absolut tydligaste exemplen på hur oseriösa aktörer agerar i branschen, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordare.

Annons
Annons
Foto: Grom Kallestad/TTBild 1 av 1

4 / 5

Bolag använder stulna identiteter

Foto: Grom Kallestad/TT

Ett assistansbolag fuskade till sig tillstånd att driva verksamhet genom att stjäla en annan persons identitet. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bekräftar för SvD att flera fall upptäckts.

– Det var en fullkomlig förskräckelse, säger en kvinna som blev drabbad.

Ivo missade detta och ansökan gick igenom.

– Ser vi inget annat konstigt i ansökan så kan inte vi börja ringa om varenda sak. Om vi kollade varenda uppgift så skulle vi inte hinna med en fjärdedel av ansökningarna, säger Ulla Johansson, enhetschef på tillståndsavdelningen vid Ivo.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

5 / 5

Funktionshindrade ”gisslan” hos oseriösa bolag

Foto: Hasse Holmberg/TT

Flera assistansbolag har använt sig av allvarliga metoder för att hålla kvar funktionshindrade i bolaget och sätter dem i en mycket svår beroendeställning.

SvD:s granskning visar att flera bolag använder sig av hållhakar på assistansberättigade och deras familjer. Det kan handla om bolag som lånar ut tusentals kronor och sätter den funktionshindrade i skuld eller att bolaget äger den funktionshindrades bostad.

– Vi har sett exempel på att den assistansberättigade har fått ett lån på stora summor. Det kan röra sig om 100 000 kronor, säger Thomas Falk chef för nationella kontrollenheten på Försäkringskassan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons