Annons

5 övningar som stärker dig inför skidresan

Skidveckan närmar sig och det kan vara på sin plats att förbereda kroppen med lite fysiskt träning på hemmaplan. För det är inte bara själva utförsåkningen som bjuder på fysiska utmaningar under fjällsemestern.

Publicerad

– Vill man bli en bra skidåkare ska man åka mycket skidor, slår Anna Iwarsson fast.

Hon är generalsekreterare på Friskis och svettis där hon också leder flera jympapass i veckan.

1. Smidig i höft och rygg. Fötterna en bit ifrån varandra. Twista högt och lågt. Böj i benen, ut med rumpan, stora armar. Växla mellan att göra snabbt och långsamt. Kör tills du börjar känna dig varma och får upp pulsen.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 5

2. Staka dig fram. Fötterna höftbrett. Tänk dig att du står på skidorna och stakar dig fram med starka armar. Böj i benen, ut med rumpan. Staka hela vägen uppifrån med kraft och fart i rörelsen rakt bak. 20 gånger.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 5

3. Djupa skridskosteg. Se framför dig skridskoåkaren som tar långa skridskosteg med frånskjut i ena benet och balanserar på det andra benet. Ta med armarna och låt de pendla hela vägen. Gör långsamma, djupa och kraftfulla tag. 10 gånger på varje ben.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 5

Störtlopp. Du står redo att ta dig utför backen eller åka hela ankarliften dubbelvikt med ett litet barn bredvid dig. Lite brett mellan fötterna, inta position med händerna/armarna. Tänk på att hålla in magen och hålla upp överkroppen. Knepet är att skjuta ut rumpan ordentligt och fördela tyngden på dina starka ben. Stå så länge du orkar hålla en bra position.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 5

5. Diskutjämnaren. En skön övning att göra före varje gång du ska stå framåtböjd med ditt barn mellan benen i backen eller stå dubbelvikt med en kortare person i ankarliften. Eller om du känner att du blir trött i ländryggen.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons