Fem matupplevelser i fantastiska Skåne

Biodynamiska viner, lummiga köksträdgårdar och rätter med ursprung från den skånska myllan – här är fem gastropärlor i Skåne som inte får missas.

Under strecket
Publicerad
Annons
Talldungen
Foto: Talldungen

1 / 5

Talldungen

Foto: Talldungen

Att Skåne är ett platt landskap känns långt borta när man blickar ut över Brösarps backar. Här, bland de djupa bokskogarna, ligger det gemytliga gårdshotellet Talldungen. Med sitt eget vildjäsande mikrobageri och mysiga restaurang är man väl värda sitt namn på Österlens matkarta. Maten är enkel och rustik med råvaror hämtade från den skånska myllan. På menyn syns allt från kronärtskocka med citronsmör till grillat lamm med rapsskott och majonnäs. Är man hungrig är ”Spisarmenyn” ett hett tips, som innehåller fyra serveringar med spännande rätter. Talldungen har också gjort sig kända som en tung vindestination i södra Sverige. Vinlistan dignar av ekologiska och biodynamiska flaskor från södra Europa, som med personalens hjälp paras ihop med maten.

Bengtemöllevägen 7, Brösarp

Annons
Annons
Örum 119
Foto: Örum 119

2 / 5

Örum 119

Foto: Örum 119

Ute efter något avslappat och opretentiöst som hela familjen gillar? Styr bilen, eller varför inte cykeln, mot Örum 119. Här får du ett litet gårdshotell med Österlens mest välgräddade surdegspizza. Mjölet som används mals vid Sveriges äldsta kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, som varit i drift i Kävlinge sedan 1509. Resterande råvaror kommer från Österlen och noga utvalda italienska producenter som tillsammans gräddas varsamt i den stora vedugnen. Vill man unna sig något sött tillverkar man även egen glass på plats i Örum, gjord på ekologisk mjölk från kor på Österlen. Botanisera mellan smaker som Österlenchoklad, Madagaskarvanilj och havtorn.

Örumsvägen 119, Löderup

Annons
Annons
Drakamöllan
Foto: Drakamöllan

3 / 5

Drakamöllan

Foto: Drakamöllan

Blunda och tänk på ett klassiskt skånskt halmtakshus. Förmodligen ser du gårdshotellet Drakamöllans omgivningar framför dig. Strax norr om Kivik ligger denna romantiska oas vars gårdsmiljö känns hämtad ur en saga. En middag på Drakamöllan bjuder på stora smakupplevelser. Aromer, färger, dofter – allt sys samman till ett matäventyr utöver det vanliga. Många ingredienser hämtas från köksträdgården och man följer noga säsongens utbud av grönsaker och kryddor. Under helgerna serveras både en tre- och fyrarättersmiddag med den österlenska terroiren i fokus. Lamm, svamp och sparris är vanliga inslag på menyn.

Drakamöllans väg 108, Degeberga

Annons
Annons
Villa Strandvägen
Foto: Villa Strandvägen

4 / 5

Villa Strandvägen

Foto: Villa Strandvägen

1899 restes den mäktiga sekelskiftesbyggnaden Villa Strandvägen i Ystad. Med snickarglädje, munblåsta fönsterglas och lummig trädgård bjuder villan in till självklart sommarhäng. Råvarorna som hamnar på tallriken kommer från gårdarna, skogarna och fälten i närområdet. Även från den egna köksträdgården utanför fönstret. Avnjut smårätter som ostron med rabarber och flädervinäger eller charkuterier i trädgården innan ni slår er till bords i restaurangen för att välja mellan friterad hälleflundra med ättiksgrädde och dillolja eller en matig terrine av svenskt fläsk med kycklingsky och sommartryffel. Till efterrätt rekommenderas starkt jordgubbarna med lavendelolja och vaniljglass.

Strandvägen 1, Ystad

Annons
Annons
Hörte brygga
Foto: Hörte brygga

5 / 5

Hörte brygga

Foto: Hörte brygga

”Med kunskap och bra råvaror finns det ingen anledning att krångla till det” – så lyder Hörte bryggas matfilosofi. Och visst är det så? I ett vitkalkat litet hus nere i Hörte hamn huserar krögarduon Emma och Martin Sjöstrand, kända från kvalitetskrogar som Sjömagasinet i Göteborg och Mathias Dahlgren i Stockholm. Paret följer noga vad årstiderna har att erbjuda, det är syltat, saltat, rått, fermenterat, rökt och långkok på menyn. Vill man äta lunch är ”Korgen” ett bra alternativ, fylld med allt från baljväxter från Fagraslätt, kallskuret kött från Ekebo Gård och hemjäst blomvinäger. Från kl 17 serveras rökmenyn på fyra rätter där ingredienserna hämtas från olika lokala gårdar.

Hörte Hamn, Skivarp

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons