Perfect Guide

5 märkliga ljud som flygplan gör

"Ingen fara, det är bara landningsstället som fäller upp". Vi har alla varit där – nervösa i flygstolen omgiven av märkliga ljud i kabinen: borrmaskinssurr under vingarna, motorer som hostar och varningslampor som blinkar.

Annons
X

Nu kommer goda nyheter: ljuden är helt normala och du ska förvänta dig att höra dem när du flyger.

– Flygplan gör standardljud när vissa delar av utrustningen flyttas. Det är för att förbättra luftdynamiken och minska luftmotstånd, säger Ron Carr, tidigare pilot och assisterande professor vid Embry-Riddle Aeronautical University.

Nedan följer de fem vanligaste ljuden.

1. En "puff" av luft vid gaten
Ett av de tydligaste ljuden du hör innan planet lyfter är luften som blåses ut när ventilationen byter från externt system till flygplanets egen ventilering. Ljuset kan också flimra när planet byter system.

2. Ett "skall" när planet taxar ut
När planet taxar ut gör det ett konstigt skallande ljud. Det är hydrauliken – systemet som hjälper till med styrning, bromsning och lufttryck.

3. Ett surr under vingarna
Surret kommer från när klaffarna fälls ut och sedan drar sig tillbaka för att hjälpa planet lyfta.

4. En smäll från flygplanets mage
Smällen som hörs medan du lyfter är landningsstället som fälls upp. Hjulen hålls infällda under hela flygturen för att minimera luftmotstånd.

5. Ett tjut när planet bromsar
När planet landar hör du ett tjutande ljud från bromsarna. Det betyder inte att piloten vill bränna gummi eller att bromsarna är dåliga. Planet måste hålla en viss hastighet för att nå landningsbanan och sedan måste det stanna omgående, därav den oundvikligt hårda inbromsningen.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!

Till Toppen