SvD Perfect Guide
Annons

5 livsmedel som inte är så farliga som du tror

Sötningsmedel orsakar cancer och gluten ger magproblem – hela internet svämmar över av olika påståenden gällande mat. Men hur farliga är egentligen matvarorna? I en artikel från The Insider slår två dietister hål på några av de vanligaste myterna. Här är 5 ingredienser du inte behöver oroa dig för.

Text: Sophie Tisell - 3 december 2017

1. Mjölkprodukter

Å ena sidan får vi höra att mjölk är en supernyttig källa till kalcium – men vi ser även våra veganska och hälsomedvetna vänner dela artiklar om hur dåligt mjölk är. Så vem har rätt? Svaret är någonstans där emellan. Mjölk är en bra källa till kalcium, men det är inte den enda maten som är rik på det. Om du inte har problem med att smälta mjölkprodukter kan det utan problem vara en del av din diet, säger dietisten Georgie Fear.

2. Sötningsmedel

Vissa studier på djur har visat samband mellan sötningsmedel och cancer. Men i studier på människor har inte någon ökad risk visats, enligt American Cancer Society. Om det hjälper folk att gå ner i vikt är en annan fråga men enligt Fear finns inga bevis på att det orsakar cancer.

3. Kolhydrater

När vi tänker på kolhydrater tänker vi vanligtvis på mat med mjöl i, så som bröd och pasta. Men det finns en hel del annan mat som också innehåller kolhydrater – fullkorn, frukt och grönsaker är bara några av dem.

– Jag gillar inte när man placerar olika kolhydrater i samma fack, som att linser och kanelbullar skulle var samma sak, säger dietisten Andy Bellatti.

Annons
Annons

Skippa bröd och kakor men om du drar ner på alla kolhydrater kan du missa viktiga näringsämnen.

4. Kaffe

En hel del dieter förespråkar att ta bort kaffet. Men det finns egentligen ingen vetenskaplig anledning att sluta dricka.

– Det enda sättet koffein kan vara dåligt är om det stör sömnen då det finns verkliga hälsorisker med att inte få tillräckligt med sömn, säger Fear.

Men en lagom mängd har kaffe till och med bevisats reducera riskerna för diabetes typ 2, Parkinsons och hjärtsjukdomar, enligt Harvard School of Public Health.

5. Sojaprodukter

Det finns två populära teorier som pekar på nackdelarna med sojaprodukter: att män kan få bröst och att kvinnor kan få bröstcancer. Båda grundar sig i faktan att sojabönan innehåller isoflavones, ett ämne som kan agera som östrogen i kroppen. Men det betyder inte att soja är farligt. Om man börjar med första påståenden: det finns ett rapporterat fall där en man började få bröst. Men han drack litervis varje dag. Håller man sig till ett vanligt normalt intag finns inget att oroa sig för.

När det kommer till länken mellan soja och bröstcancer finns ännu mindre att oroa sig över. Ett flertal pågående undersökningar visar att traditionella sojarätter, som tofu eller sojamjölk, kan skydda mot bröst- och livmodercancer enligt American Cancer Society.

Annons