5 goda anledningar att besöka Skånegatan

Skånegatan på Södermalm bubblar av trendiga fik och spännande restauranger – här är fem anledningar att besöka ett av stans hetaste matstråk.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Bistro Bananas
Foto: Bistro Bananas

1 / 5

Bistro Bananas

Foto: Bistro Bananas

Livliga atmosfären, kitschiga neonskyltarna och hippa Söderklientelet i strykjärnshuset vid Skånegatans mynning märks från långt håll. Här, i en vedugn på Bistro Bananas, bakar syskonen Markéta och Jakub Vávra, Söders bästa napolitanska finpizza. Visst, det finns också fina bistrorätter som råbiff och rödbetstartar, men det är pizzan – skapad på mjöl från en liten kvarn specialiserad på napolitansk pizza – du ska välja. Precis som råvarorna är dryckerna noga utvalda. Mest omtalad är kanske den opretentiösa tjeckiska ölen Bernard på fat som serveras i sejdel. Men ha lite is i magen inför besöket, Bananas har ingen bordsbokning.

Skånegatan 47

Annons
Annons
 Café Pascal
Foto: Café Pascal

2 / 5

Café Pascal

Foto: Café Pascal

Tre Linköpings-syskon ligger bakom framgångssagan Pascal som med sina nonchalanta bakverksuppläggningar, rustika tegelväggar och trendkänsliga urval av kaffebönor smälter in i dessa hipsterkvarter. På det stimmiga cafét trängs långfrukostfantaster, kaffe-konnässörer och en och annan kulturarbetare. Här väljer man bland croissanter fyllda med äggröra, nygräddade vaniljbullar och krämiga cappuccinos. Framåt lunch finns även sallader och andra matiga alternativ. Men bäst gör sig Pascal en riktigt tidig morgon, då Södermalm vaknar till liv och allt man behöver är en god frukost, skön puls och en kaffe som inte gör dig besviken.

Skånegatan 76

Annons
Annons
Bar Agrikultur
Foto: Bar Agrikultur

3 / 5

Bar Agrikultur

Foto: Bar Agrikultur

Det finaste hålet i väggen på Söder står Bar Agrikultur för. I den lilla vinbaren, som i sommar breder ut sig med uteservering på Nytorget, huserar Filip Fastén (Årets kock 2014 som också basar över Gyldene Freden) och Joel Åhlin för att sprida sin kärlek till det nordiska gröna köket. Med Agrikultur på Roslagsgatan har duon redan övertrumfat stockholmarna med sina gastronomiska färdigheter – i den intima baren med sina 24 obokningsbara platser är det även personliga känslan och unika mellanrätterna som lockar. Iskall gurksoppa med ramslök, spetskål med karamelliserad vassle och kladdig tändstickspotatis är favoriter. I glaset? Deras egentillverkade gin.

Skånegatan 79

Annons
Annons
Tacy
Foto: Tacy

4 / 5

Tacy

Foto: Tacy

Trots sin skylt med budskapet ”Please don’t tell” börjar allt fler få nys om krogen som gömmer sig i gamla Pet Sounds lokaler. För det är inte toaletterna som ligger i källaren till restaurangen Symbios, utan Oscar Dueñas Beltrans latinamerikanska taqueria Tacy. Den nordiska sparsmakade menyn och interiören på huvudplan står i bjärt kontrast till den mexikanska atmosfären en trappa ner: färgstarka plaststolar, handskrivna menytavlor och, framför allt, gudomliga tacos med smakkombinationer du inte visste att du älskade. Förmodligen är det därför man med stor framgång misslyckats med sitt hemlighetsmakeri, här är det allt som oftast fullbokat.

Skånegatan 80

Annons
Annons
Kaferang
Foto: Kaferang

5 / 5

Kaferang

Foto: Kaferang

Sin industriella och lite stela inredning i kombination med perfekt upplagda bakverk på en kromad disk kan ge sken av ett lite väl tillrättalagt café i de brusiga kvarteren runt Nytorget. Men låt dig inte luras, bakom den stilrena menytavlan gömmer sig brunchrätter värda att återkomma för: slät gröt med granatäpple, bär och kokos, avokado och pocherat ägg på rågbröd och chiapudding med säsongens bärkompott. Men stammisarna vet att det är Kaferangs krämiga acai bowl man ska välja för att uppleva höjdpunkten – en vitaminbomb gjord på granola, kokos, banan, jordgubbar och blåbär som toppas med jordnötssmör och en saltad karamellsås gjord på cashewnötter och dadlar.

Skånegatan 81

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons