Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Opinionsmätningar

Expertråd till Löfven: ”Ställ dig bredvid Ygeman”

Socialdemokraterna rasar i opinionen och är mindre än Moderaterna i flera opinionsundersökningar. Hur ska statsminister Stefan Löfven vinna tillbaka väljarnas förtroende? SvD har frågat fem experter, som ger sina råd till statsministern.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 2

Lena Lid Falkman.

Foto: Pi Frisk Bild 2 av 2

Bild 1 av 5

Foto: Bertil Ericson/TT

Retorikern: "Ställ dig bredvid Anders Ygeman"

Lena Lid Falkman. Foto: Pi Frisk

**Lena Lid Falkman, retoriker **och ekonomie doktor vid Handelshögskolan:

– Ett enkelt råd är att Löfven måste synas mycket. Även när andra syns, säger hon.

– Jag tänker på hur Reinfeldt gjorde, han lät ofta andra prata, men syntes bredvid. Löfven skulle kunna följa med Anders Ygeman och stå bredvid när han pratar.

Lena Lid Falkman menar att statsministern också måste komma med något tydligt besked som upplevs som konkret.

– Ibland verkar det som att det fortfarande är valrörelse, men istället för att säga att "jag lovar att" måste han säga "nu gör vi såhär!"

Migration är ett område där statsministern inte upplevs ha kontroll, menar Lena Lid Falkman.

– Det svåra är att ena halvan av befolkningen vill öppna dörren, och den andra halvan är orolig över välfärden. Lövfen måste både visa medkänsla och ta kontroll över situationen.

Att ha en ledare som upplevs som genuin är också viktigt.

– I frågan om migration kan det betyda att Löfven måste visa att HAN känner för dessa personer, och att HAN tar ansvar. Det måste framstå som att politiken kommer ur hans egen övertygelse.

Annons
X
Annons
X

Jonas Hinnfors

Foto: Göteborgs universitet Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Statsvetaren: "Våga prioritera i välfärden"

[object Object]
Jonas Hinnfors Foto: Göteborgs universitet

**Jonas Hinnfors, statsvetare **vid Göteborgs universitet:

– Traditionellt har Socialdemokraterna fått legitimitet genom att dels vara ett parti som garanterar full sysselsättning, dels ett parti som levererar välfärdsreformer, säger Jonas Hinnfors, men menar att Socialdemokraterna sedan 90-talet inte har kunnat leva upp till någon av dessa roller.

– 1990 drog man i nödbromsen i och med den ekonomiska krisen. Valet -91 blev sedan en katastrof. Först i valet 2002 kom man upp i en något sånär hög nivå, då bland annat med löften om maxtaxa inom barnomsorgen.

Idag är det svårt för S att lova full sysselsättning, menar Jonas Hinnfors.

Däremot skulle de kunna satsa på välfärdsreformer, inom till exempel äldrevården eller skolan.

– Då måste man få in resurser, genom att höja skatterna eller låna pengar till reformer. Om man inte förmår göra detta måste man kanske börja prioritera – våga satsa på ett område men skära ned på ett annat.

Hittills har migrationsfrågan inte spelat S i händerna, anser Jonas Hinnfors.

– Fokus har legat på polisiära och militära frågor. Det är andra partiers planhalvor. S borde länka integrationsfrågorna till sysselsättning och välfärdspolitik, men utan att vara så försiktig som man varit.

Annons
X
Annons
X

Lars Stjernkvist.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Kommunalrådet: "Bygg broar över blockgränserna"

[object Object]
Lars Stjernkvist. Foto: Bertil Ericson/TT

**Lars Stjernkvist, kommunalråd **i Norrköping och partisekreterare för S 1999-2004:

– Många idag ropar efter en ny vision, men det finns ingen vackrare vision än att dagligen försöka se till att ta beslut som förbättrar villkoren för människor. Vi behöver istället konkreta åtgärder, säger han, och menar att nyckeln är att satsa på utbildning, från grundskola till universitet.

– Utbildning avgör idag vilka som blir vinnare och förlorare på arbetsmarknaden. Vi har själva varit med om att stimulera denna förändring, som har varit bra för de flesta men inte för alla. Utmaningen ökar med de nya människor som kommer till landet.

**För att klara utmaningarna **bör S bryt upp blockpolitiken, anser Lars Stjernkvist.

– Vi måste frigöra oss från Vänsterpartiet. Blockpolitik ger per definition ett stort inflytande från ytterkantspartierna. Vi behöver parlamentariskt stabila lösningar, som i försvarsuppgörelsen och migrationsuppgörelsen.

– I Norrköping har vi ett samarbete mellan S och de fyra mittenpartierna. En sådan lösning skulle kunna vara bra också för landet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Philip Botström.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  SSU-ordföranden: "Samarbete får inte bli en bromskloss"

  [object Object]
  Philip Botström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

  **Philip Botström, ordförande **för SSU:

  – Socialdemokraterna borde lansera ett modigt och långsiktigt jämlikhetsprojekt som samlar hela Sverige, oavsett om du är ung eller gammal, bor i Filipstad eller Rinkeby, säger han.

  – Om jag går till min egen ungdomsgeneration är det framförallt bostadsbristen som oroar. Det behövs billiga bostäder som vi unga har råd att bo i. Inte om ett eller två år, utan nu.

  **För att kunna genomföra **reformer måste regeringen se över möjligheten att höja skatterna eller låna pengar, menar Philip Botström.

  – Det här är något som Magdalena Andersson skulle finna stöd för inom partiet. Regeringen kan inte sätta sin ekonomiska politik i relation till vad Anders Borg gjorde i sin budget, utan måste sätta den i relation till samhällsbehoven.

  **Philip Botström vill se **ett parti som står upp för sin egen politik även när de borgerliga partierna inte samarbetar.

  – Halvljumma kompromisser kommer inte att ge Löfven valvinst 2018. Socialdemokraterna måste gå framåt även om vi riskerar att förlora i riksdagen. Samarbete får inte bli en bromskloss för att driva vår politik.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Elin Edelström.

  Foto: Roy Rossovich/Pressbild Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Kommunikationskonsulten: "Sluta leverera oneliners"

  [object Object]
  Elin Edelström. Foto: Roy Rossovich/Pressbild

  **Elin Edelström, kommunikationskonsult **hos Per Schlingmann:

  – Grundproblemet ligger i att politiken inte håller, Socialdemokraternas verklighetsuppfattning är en annan än den verklighet som personer upplever idag, menar hon.

  – Idag pratar man om S, istället för att prata om vad S kan göra. De måste skapa berättelser som människor berörs av och som är vidare och större än berättelsen om partiet.

  **Elin Edelström menar att **det är innehållet i politiken som behöver förändras, snarare än partiets image.

  – Lyssna in och börja beskriv de problem, utmaningar och möjligheter som finns idag och som betyder något för väljarna. Modernisera politiken!

  Stefan Löfven behöver visa mer av eget engagemang, och inte bara upprepa de budskap som talskrivarna formulerat, menar Elin Edelström.

  – När Stefan väl tänder till är det när han pratar om sin hemmaarena – de fackliga frågorna. Han behöver ingjuta samma energi och känsla i övrig politik.

  – Sluta trumma in de budskap man tror att väljarna vill höra, det skiner alltför ofta igenom att talskrivarna gett Stefan oneliners som han ska leverera vid alla chanser som ges, det blir tröttsamt och framförallt tråkigt att lyssna till gång på gång. Våga också sticka ut hakan. En stark ledare vågar även säga det som är obekvämt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X