X
Annons
X

5 anledningar att äta curry

Curry är en kryddblandning som är ofta förekommande inom asiatisk matlagning. Den ska alltid innehålla gurkmeja, som ger den orangegula färgen, samt bland annat ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika, spiskummin och muskotblomma. Förutom att den smakar gott finns det också en rad hälsofördelar med att äta curry. Här är fem av dem. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.

Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 1 av 5

undefined
Foto: COLOURBOX

Curry innehåller bland annat gurkmeja och den innehåller i sin tur kurkumin, en antioxidant som har visat sig kunna bromsa upp eller begränsa HPV-virusets aktivitet. HPV, humant papillomvirus, är ett virus som kan ge upphov till mun- och livmoderhalscancer. Det här visar ny forskning från Emory University i Atlanta. Med anledning av de här resultaten kan det finnas skäl att ta fram nya, kurkuminbaserade behandlingsmetoder när det gäller de ovan nämnda cancertyperna. Forskningsledaren, dr Mishra, säger att han inte kan kommentera fördelarna med att laga mat med curry. Men däremot kan antioxidanter som kurkumin vara hälsofrämjande i allmänhet och mot HPV-inducerad muncancer i synnerhet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 2 av 5

undefined
Foto: COLOURBOX

En forskargrupp vid UCLA har funnit att om man intar vitamin D3 tillsammans med kurkumin (en av beståndsdelarna i gurkmeja) kan immunsystemet göra sig av med aminosyrorna som bildar det plack i hjärnan som man associerar med Alzheimers. Forskare studerar också sambandet mellan kurkumin och den låga förekomsten av Alzheimers i Indien, där curryn utgör en mycket viktig del av matlagningen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 3 av 5

undefined
Foto: COLOURBOX

Inom folkmedicinen har gurkmeja länge använts för sina antiinflammatoriska egenskaper, vid till exempel muskel- eller ledvärk. En forskargrupp vid University of Arizona bekräftade att kurkuminet och andra essentiella oljor i gurkmejan kan skydda mot ledbesvär och inflammation orsakad av reumatoid artrit. Man har också studerat skillnaderna i effektivitet mellan kurkumin och ibuprofen och fann överraskande att egenskaperna var likvärdiga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 4 av 5

I Kina har man länge använt sötbasilika, som också finns i curry, mot högt blodtryck. En studie utförd vid Xianjing Medical University i Kina ger vissa vetenskapliga belägg för huskuren. Forskarna fann att basilikan reglerar nivåerna av proteinet som drar ihop blodkärlen. En annan studie från Indigenous Drug Research Center visar att kardemumma, en annan krydda som ingår i curry, hade en liknande effekt på samma proteiner.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Del 5 av 5

undefined
Foto: COLOURBOX

Gurkmejan i curry kan motverka benskörhet, visar en studie gjord vid University of Arizona. Forskarna undersökte honråttor som fått äggstockarna bortopererade och fann att benstrukturen bevarades bättre hos de råttor som hade fått gurkmejan. Dessutom minskade förlusten av benmassa med 50 procent.

Annons

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X