Annons
X
Annons
X

5 000 ska bort trots jättevinst

Det var inte bara marknaden överraskades i går när Ericsson, en vecka före utsatt datum, släppte rapporten för 2008. Också facket förvånas över beskedet att tusen anställda tvingas lämna Ericsson – bara i Sverige. Det sticker i ögonen på de anställda att företaget skär ner trots vinsten, menar facket.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.
Ericssons vd Carl-Henric Svanberg. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Helårsrapporten från Ericsson var stark, så stark att företaget valde att släppa den en vecka innan utsatt datum. Företaget meddelade dock i samma andetag att framtiden är oviss och att kostnadsbesparingar måste till för att möta den på bästa sätt.

Precis som för så många andra företag i dagens läge innebär kostnadsbesparingar bland annat personalneddragningar. Företaget har inte lagt något varsel ännu men gjorde igår klart att 5000 anställda kommer att lämna företaget globalt. Av dessa jobbar 1000 personer i Sverige. Det innebär att fem procent av personalstyrkan i Sverige kommer att bantas bort det närmaste året.

– Det sticker naturligtvis i ögonen på medlemmarna att företaget måste gå ut tidigare med rapporten för att man har så hög vinst när man samtidigt går ut och säger att man måste säga upp personal. Det är någonting som är väldigt svårt att få ihop, säger Åke Hjortsten som är ordförande för Unionen, Ericsson Sverige.

Annons
X

Bengt Fogelberg, Unionens lokala klubbordförande i Kista, tar emot i lobbyn på Ericssons huvudkontor den tekniktäta Stockholmsförorten. På ytan tycks det mesta flyta på som vanligt. Två italienare tas emot med sina rullväskor. Småprat om att planet var försenat avslöjar att det finns andra samtalsämnen än nedskärningar den här dagen.

Bengt Fogelbergs uppfattning är dock att det finns en frustration bland medarbetarna.

– När ett sådant här besked kommer blir de flesta såklart chockade, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bengt Fogelberg själv är också mycket förvånad. Han har sedan i december suttit i diskussioner med företaget om kostnadsbesparingar och han var inställd på att dessa skulle pågå ytterligare en vecka, till den 29 januari, då det var tänkt att rapporten skulle släppas.

  – Då hade vi hunnit komma längre. Vi hade till exempel kanske kunnat precisera var i landet neddragningarna skulle kunna ske, säger han.

  Personalen på Ericsson i Kista kan grovt delas in i tre kategorier. En tredjedel är med i Unionen, en annan i Sveriges Civilingenjörer och resten är oorganiserade.

  Anders C Johansson sitter med i styrelsen för Sveriges Civilingenjörer i Kista. Han säger att han kände till att det fanns planer på neddragningar.

  – Men vi håller inte med om att det behövs. Vi tycker att man kunde ha löst det på annat sätt. Det har ju gått bra förr.

  De senaste åren har de anställda på Ericsson fått vänja sig vid olika lösningar, från ledningshåll, för att anpassa organisationen.

  – Sedan it-bubblan sprack har det varit olika åtgärder med frivilliga paket för olika grupper för att justera bemanningen, säger Bengt Fogelberg.

  Ibland har paketen varit riktade mot olika ålderskategorier för att få en bättre ålderstruktur. Men Ericsson har också gjort mycket nyrekryteringar under perioden.

  När diskussionerna nu återupptas om hur personalstyrkan ska se ut i framtiden gäller det att hitta bra lösningar, betonar Bengt Fogelberg. Dels för att de som lämnar företaget ska få hjälp vidare i arbetslivet, dels för att de som stannar kvar ska få en hållbar arbetssituation.

  Bengt Fogelberg är nämligen oroad över vad neddragningarna kommer att betyda för arbetsbelastningen. Han tror inte att det är rimligt att skära bort 1 000 tjänster utan att plocka bort någon del av verksamheten. Det skulle helt enkelt inte finnas personal till att göra allt det som företagets anställda idag gör. Medlemmar lider redan som det är av arbetsmiljörelaterade problem, enligt Bengt Fogelberg.

  – Alla har inte ork att ta hand om sin familj när de kommer hem från jobbet, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

  Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X