Annons
X
Annons
X

5 000 jobb bort på Ericsson

Trots ännu en miljardvinst får ytterligare 5000 anställda, varav 1000 i Sverige, lämna Ericsson. Samtidigt delas 6 miljarder kronor ut till aktieägarna vilket får facket att reagera starkt.
– Det kommer våra medlemmar att ha svårt att förstå, säger Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, Bengt Fogelberg.

Av SvD, TT

Utdelningen görs samtidigt som Ericsson ska sänka de årliga kostnaderna med ytterligare 10 miljarder. Förra året sparade bolaget 6,5 miljarder, klart över det sparmål som gavs för ett år sedan. Även i fjol skars cirka 1000 svenska jobb bort, och det märks tydligt enligt Fogelberg:

– Det finns en väldigt hård anspänning hos alla. Det finns inte en möjlighet att vi kan bli av med fler människor. Att ta bort alla konsulter är inte heller någon lösning. De gör väldigt viktiga saker, säger han.

– Om vi ska göra oss av med fler människor så måste vi sluta göra saker, vi måste helt enkelt välja bort produkter.

Annons
X

Men Ericssons vd Carl-Henric Svanberg håller inte med och han har tre huvudargument för fortsatta besparingar. För det första är konkurrensen i branschen stenhård, vilket inte minst illustreras av kanadensiska konkurrenten Nortels konkurs i förra veckan. För det andra vore det enligt Svanberg naivt att tro att finanskrisen och lågkonjunkturen på sikt inte kommer att påverka marknaden för mobilsystem, även om den fortfarande i dag är stark.

Men besparingarna drivs också av den tekniska utvecklingen, och av samordningsvinster mellan de verksamheter som Ericsson köpt på sig under de senaste åren.

– Vi kan göra samma jobb med färre personer, och det är en möjlighet för oss, säger Svanberg.

Ericssonchefen får stöd av både aktiemarknaden, som belönade bokslutsrapporten med en kraftig kursuppgång på börsen, och av analytikerkåren. Mats Bergström, telekomanalytiker på Nordea, anser att besparingarna är nödvändiga, trots att Ericsson går så pass bra.

– Ja, det tror jag faktiskt. Med tanke på att de har så pass stor konkurrens från spelare, till exempel kinesiska Huawei, som sitter på en kostnadsfördel till att börja med. Ericsson har gått bra, men Huawei har gått fram enormt mycket under 2008.

– Ser vi nu ett tuffare 2009, där operatörerna har blivit mer kostnadsmedvetna, så är det klart att då måste man se till att hålla kostnadsbasen nere för att vara konkurrenskraftig.

Akademikernas facklige ordförande på Ericsson, Anders Ripa, är inte direkt förvånad över att det kommer mer besparingar.

– Men sedan kan jag som facklig representant tycka att man inte ska behöva spara, säger han.

– Jag tycker i stället att vi borde satsa oss ur det här, fortsätter han.

Ripa företräder till stora delar personal som sysslar med forskning och utveckling. Och där har Ericssonledningen tidigare valt att inte spara särskilt mycket, tvärtom.

– Så förhoppningen är att det här inte påverkar våra medlemmar, säger han.

Både analytikerna och vd Carl-Henric Svanberg själv ser Ericssons vinst för fjärde kvartalet på 6,5 miljarder kronor före skatt som ett mycket starkt resultat.

– Vi flyttar fram positionerna på i stort sett alla områden i världen. Samtidigt är det klart att vi känner ödmjukhet inför den konjunktur som nu snabbt faller, säger Svanberg.

Hur ser du på att Huawei har tagit marknadsandelar?

– Ja, de har ju liksom vi gått fram ordentligt och de är i dag kanske vår viktigaste konkurrent och kommer nog att vara så. De har gjort ett fantastiskt jobb.

De neddragningar som Ericsson ska göra i Sverige kommer främst att drabba Stockholm. Förutom uppsägningar väntar en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal.

Socialdemokraterna kräver särskilda insatser för att möta de varsel som nu även drabbar tjänstemän.

”Vi vill se ett spetskompetenslyft för tjänstemän som drabbas av varsel. I stället för att säga upp anställda kan företaget då se till att de vidareutbildas. När konjunkturen sedan vänder, kan de återgå i arbete igen – och har då nya kunskaper som kan stärka företagets möjligheter. Vi föreslår därför en investering på 20 000 platser inom ramen för ett spetskompetenslyft”, skriver Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Berit Högman i ett pressmeddelande.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 6,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2008, att jämföra med vinsten på 7,6 miljarder motsvarande period 2007. Omsättningen fick en rejäl skjuts av den svaga kronan och uppgick till 67,0 miljarder kronor, jämfört med 54,5 miljarder kronor ett år tidigare. Både omsättning och vinst var klart högre än vad analytikerkåren hade räknat med. Vinsten väntades landa på 4,3 miljarder, enligt Reuters sammanställning.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 1:85 kronor per aktie, totalt 6,0 miljarder kronor, jämfört med 2:50 kronor per aktie, 8,0 miljarder, i fjol.

Rapporten skulle ursprungligen ha släppts torsdagen den 29 januari, men tidigarelades.

SvD-TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X