5 000 jobb bort i plan för Alitalia

En räddningsplan för det krisdrabbade flygbolaget Alitalia lades fram av bolagsledningen på måndagkvällen. Krisplanen bygger på att 5 000 anställda sägs upp enligt företrädare för berörda fackförbund. En räddningsplan för det krisdrabbade flygbolaget Alitalia lades fram av bolagsledningen på måndagkvällen. Krisplanen bygger på att 5 000 anställda sägs upp enligt företrädare för berörda fackförbund.

Under strecket
Publicerad
Annons

Alitalia, som under årets första kvartal redovisade en förlust på 330 miljoner euro, kommer därmed att skära bort nästan en fjärdedel av arbetsstyrkan.
Alitalias ledning har sedan i augusti hävdat att man står vid ruinens brant och att konkurs hotar inom en månad om man inte får tillgång till ett lån på 400 miljoner euro.
Tiden rinner ut för krisdrabbade Alitalia, som till 62 procent ägs av italienska staten. År 2003 förlorade bolaget 520 miljoner euro. Alitalia fortsätter att tappa passagerare och marknadsandelar i Italien.

Varje räddningsplan som betyder personalnedskärningar har hittills stoppats av facken, som kallt räknar med att staten räddar bolaget när det kommer till kritan. EU börjar dock ställa bestämda krav för statliga insatser.
Ett statsgaranterat lån på 400 miljoner euro förutsätter att räddningsplanen sjösätts. Alita-lias chef Giancarlo Cimoli vill enligt pressuppgifter dela upp bolaget i två enheter, en flygande och en servicedivision.
Alitalia har i dag 21 000 anställda och enligt
krisplanen ska alltså 5 000 bort.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons