Annons
X
Annons
X

5 000 fler högskoleplatser och höjda studiemedel

5 000 fler högskoleplatser, 1 000 nya platser i yrkesskolor och höjda studiemedel. Idag presenterade de rödgröna ytterligare en del i sitt valmanifest och den här gången är det studenternas tur. SvD.se bevakade presskonferensen direkt.

– SVD.SE DIREKTRAPPORTERADE FRÅN DE RÖDGRÖNAS PRESSTRÄFF

– Vi rödgröna har under en lång tid argumenterat för att det finns få saker som är så viktiga i längden som studenternas situation, inledde Mona Sahlin som tillsammans med Miljöpartiets Maria Wetterstrand och vänsterledaren Lars Ohly höll presskonferens i Studentpalatset, en filial till Stockholms universitet.

5 000 fler högskoleplatser, 1 000 nya platser i yrkeshögskolor föreslår de rödgröna för 2011. Förslagen är reformambitioner, vilket innebär att de genomförs om det statsfinansiella läget så tillåter.

200 miljoner kronor 2011 och 400 miljoner kronor från 2012 anslås även till fler lärarledda timmar. 40 miljoner kronor anslås från 2011 till mer praktik i högskoleutbildningarna.

Annons
X

– Det finns få frågor som är så viktiga för framtiden som Sveriges studenter, sa Mona Sahlin.

Maria Wetterstrand tog sedan över.

– Studenterna går back och är i behov av reformer. Vi vill höja studiemedlen med 600 kronor, 400 är i bidragsdelen och 200 i lån.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lars Ohly:

  – 40 miljoner vill vi satsa på praktikplatser, ett sätt för högskolestudenter att komma ut i arbetslivet.

  De rödgröna vill också återinföra en regel som gör att man får räkna arbetslivserfarenhet när man söker till universitet och högskolor. En sådan regel fanns tidigare men slopades av den borgerliga regeringen.

  – Vi vill också göra det lättare för studenter att hitta bostad genom att sänka skatten på hyresrätter och studentbostäder. Det kommer att kunna möta den brist det finns på studentbostäder idag. Det kommer att ta tid men det är möjligt.

  De sammanlagt 6 000 nya platserna fanns med i de rödgrönas budgetförslag i våras – det nya är satsningen på studiebidrag enligt Maria Wetterstrand samt att 6 000 platser gäller skarpt från och med 2011.

  – 600 kronor är vad vi har funnit ekonomiskt utrymme för, sa Maria Wetterstrand.

  Regeringen har föreslagit motsvarande höjning men enbart som en lånedel. Skarpt i regeringens förslag om studiemedlen gäller dock bara 100 kronor från 2011. Resten ligger som ambition under mandatperioden.

  Sammanlagt innebär
  förslagen och reformambitionerna från de rödgröna satsningar på 6,6 miljarder kronor under perioden 2011 till 2014. I det ingår sänkt skatt för studentbostäder och investeringsstöd för hyresrätter – även studentbostäder. Även studie- och yrkesvägledningen ska byggas ut och förbättras i gymnasieskolan och högskolan, enligt de rödgröna. Till det avsätts 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner för 2012.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X