Resa

48 timmar i Lissabon

Nyöppnade gallerier, nyinvigda utsikts­ punkter och nytolkningar av bacalao. Detta är våra favoriter i den portugisiska huvudstaden just nu.

Le Consulat
22 Plaça Luís de Camões
leconsulat.pt

Annons

Fastigheten vid söta torget Praça de Camões i Chiado var i över ett århundrade hem åt Brasiliens konsulat. Men anorna till trots; dess förvandling till chict hotell är i högsta grad samtida. Det som får Le Consulat att stå ut bland Lissabons många förstklassiga hotell är att varje gemak inretts i samarbete med lokala gallerier som försett dem med originalkonst. Det bidrar till den säregna estetiken och lätt bohemiska stämningen. Medan frukostbuffén är tämligen enkel är hotellrestaurangen Taberna Fina, under ledning av hyllade André Magalhães, en riktig höjdare. Summa summarum: mycket snyggt, härligt hem­ trevligt och med prima läge.

Bairro Do Avillez
R. Nova da Trindade 18
bairrodoavillez.pt

Matälskande Lissabonresenärer vet att José Avillez är stadens kockkung med tvåstjärniga Belcanto på cv:n. Inte konstigt alltså att hans senaste ställe, det något mer avspända Bairro do Avillez, snabbt rusat upp som ett matmåste.
– Varje avdelning tar tillvara på de bästa portugisiska smakerna, säger Avillez när han ska förklara den röda tråd som under ett och samma tak binder ihop gourmetdelin Mercearia, husmanskosten på Taberna, fisk­- och skaldjursorienterade Páteo, cocktailbaren Cantina Peruana och teatern Beco där den internationellt inspirerade menyn är nästan lika rafflande som burlesk­showerna som bjuds därtill.
Gillar du Avillez och vill smaka mer i samma stil kontaktar du med fördel Lisbon Foodie Walks för en läcker gastropromenad med start på just Taberna.

Fortes d’Aloia & Gabriel
Praça Luís de Camões 22
fdag.com.br/en

Att konstmässor kickar igång en stads konstscen är en sanning med modifikation. I just Lissa­bons fall tycks det dock delvis stämma. Under de två år som gått sedan invigningen av Arco­ Lisboa samt det praktfulla konst­ och arkitekturcentret MAAT vid Beléms sjösida har dussinet nya utställningslokaler öppnat och ännu er konstnärsdrivna initiativ ägt rum i huvudstaden. Senast in på målarduken har brasilianska prestigegalleriet Fortes D’Aloia & Gabriel ritat sig med sin första europeiska filial.

– Det känns naturligt efter­ som Lissabon är så populärt just nu. Detta är helt rätt plats att komma närmre en internationell konstpublik, förklarar ägaren Maria Ana Pimenta.

Claus Porto
R. da Misericórdia 135
clausporto.com

Stjärnparfymören Lyn Harris har sällan tid för semester. Så när Portugals mest välrenom­merade tvålproducent Claus Porto frågade om hon å deras vägnar ville göra en roadtrip genom landet för att lukta sig fram till en ny doftlinje, tackade hon ja. Resans flytande resultat lanserades i maj som fem aromer under namnet Agua de Colonia.

– Luften i Portugal rör sig på ett vis jag älskar. Det är som om årstiderna ständigt växlar, menar Lyn och berättar att doften Geranium inspirerades av besök i Lissabons Jardim Botânico där hon plockade löv och blommor, vände på stenar och andades in vinden. Den röd­ och guldbelagda askan säljs nu i Claus Portos minimalistiskt docksöta flaggskeppsbutik. En perfekt Lissabonpresent med doft av pelargon, kryddnejlika och mossa.

Tabik
Av. Da Liberdade 29A
tabikrestaurant.com

Tabik är inte enbart en utmärkt bistro, utan ett säreget ställe där kokkonst förenas med konst. Arkitekten Ricardo Tralhão från Ipotz Studio hämtade inspiration från hur Lissabon såg ut under återuppbyggandet av Baixa efter jordbävningen 1755. Tänk byggnadsställningar, men gjorda av ljust trä och monterade i eleganta mönster mellan väggar med gigantiska Caravaggio och Velázquez. Konsten märks även på menyn, vilken kocken Manuel Lino fyllt med omtolkningar av klassiska portugisiska recept. Allt låter så enkelt – soppan caldo verde med rostad grönkål och bakad bacalao i svampbuljong – samtidigt som tallrikarna som landar på bordet svämmar över av god smak. Estetiskt tilltalande är de också, förstås.

Belvedere Panoramico de Monsanto
Estr. da Bela Vista

Som vi alla vet innebär Lissabons geografi över sju rullande kullar ett överflöd av panoraman. Men glöm Instagramfavoriten Castelo São Jorge en stund och ta sikte på Belvdedere Panoramico de Monsanto i parken Alto da Serafina. Den rymdålderssnygga byggnaden ritades som lyxkrog och nattklubb av Chaves da Costa på 1960-talet, lämnades åt sitt öde 2001 och har nu förvandlats till stadens senaste – och kanske också bästa – utsiktspunkt. Vyerna bjuds i 360 grader och även själva byggnadsverket är en fröjd för ögat. Ty Panoramic har inte renoverats, trots att det nu blivit säkert att besöka husresterna, utan lämnats som ett pärlband av arkitektoniska chef-d’oeuvre med storslagen dekor, vackert biten av tidens tand.

Epur
Largo da Academia Nacional de Belas Artes 14
epur.pt

Svaret på varför Vincent Farges nyöppnade finkrog är döpt till Epur är komplicerat, det har något med Newtons gravitationslag att göra. Men namnet går att sammanfatta som härlett ur det franska verbet ”épurer”, att förfina eller rena. Det räcker gott som förklaring, för det ringar perfekt in stämningen och smaksensationerna här uppe
på stadsdelen Chiados höjder. Lokalen är avskalad, vinlistan portugisisk, menyn minimalistisk och uppdelad i ”ögonblick”. Vad de består av hålls fåordigt: önskas det hav, terroir eller tradition till huvudrätt?
– Cuisine som anpassar sig efter råvarorna i stället för tvärtom, förtydligar Farges och dukar fram sagolik kungsfisk med frikassé på bondbönor och kantareller.

Topo Martim Moniz
Centro Comercial Martim Moniz Piso 6
topo-lisboa.pt

Vågen av takbarer fortsätter att ta över stadens hustak. Största snackisen just nu är nya Topo, omtalad för sina vasst mixade drinkar samt ovanligt vidsträckta storstadsvyer som inkluderar ertalet kända landmärken. Ändå är det lite av en doldis; de stora massorna tycks inte begripit att den anonyma hissen i den anonyma gamla lagerlokalen vid Praça Martim Moniz leder till ett så elegant dryckesland, formgivet av designduon Miguel Oliveira och José Botelho. Att påpeka att Topo är finast i solnedgången är nästan överflödigt. Självklart är det extra hjärtslitande att sippa på sitt glas av den syrliga portugisiska körsbärslikören ginjinha med en skvätt bubbel samtidigt som Castelo de São Jorge börja blossa i gyllene färgband.

Till Toppen