Annons
X
Annons
X

47 miljarder i utdelning – för tre banker

Storbankerna Swedbank och Nordea har beslutat att dela ut sammanlagt nära 36 miljarder till ägarna i vår. På torsdagen kommer SEB med sitt bokslut – då väntas ytterligare 11 miljarder till bankägarnas totala kassakista.

Q4-rapporter 2015
SEB:s vd Annika Falkengren.

SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Pi Frisk

Inför årets rapportperiod har utdelningarna stått i särskilt fokus hos bankerna. Och utfallet har varierat. Nordea höjde utdelningen, men införde en ny policy som kan innebära lägre nivåer framöver än vad som tidigare har kommunicerats. Swedbank sänkte sin utdelning något, och när Wallenbergsbanken SEB på torsdagen kommer med rapport väntas banken vrida upp utdelningen.

Enligt SME Direkts konsensusprognos, med 25 analytiker, väntas SEB höja utdelningen till omkring 5 kronor för 2015, från tidigare 4,75 kronor för 2014.

– SEB kommer säkerligen höja, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas och påminner om att SEB, med vd Annika Falkengren, har sagt att man vill växa sin utdelning i absoluta siffror.

Annons
X

Slår analytikernas samlade prognos in innebär det att SEB i sådana fall delar ut 11 miljarder kronor i vår. I år blir också bankernas olika förhållningssätt till utdelning tydligare.

– Alla bankerna har olika strategier med sin utdelning. Swedbank är den mest extrema på det sättet att de betalar 75 procent av vinsten, oavsett om vinsten går upp eller ner. Det är en klar och tydlig strategi, säger Andreas Håkansson.

Handelsbanken däremot har en annorlunda modell, de brukar betala ut ungefär hälften av vinsten i ordinarie utdelning.

– Men de senaste åren har de haft en extrautdelning, så de ligger på ungefär 75 procent totalt.

SEB:s utdelningsandel av vinsten väntas bli runt 70 procent, enligt Andreas Håkansson. Det skulle göra att man, tillsammans med Nordea, placerar sig lägre än Swedbank och förmodligen även Handelsbanken, i förhållande till vinsten.

Swedbank sänkte utdelningen något, det meddelades i samband med bokslutet i tisdags. Men banken delar alltså ändå ut 75 procent av nettovinsten. I kronor och ören blev det en total utdelning på 11,8 miljarder kronor.

Nordea, som var först ut med sina siffror i förra veckan, avser dela ut motsvarande 24 miljarder kronor nu i vår. Det innebär att drygt 70 procent av 2015 års vinst ska delas ut till aktieägarna. Men marknaden var inte nöjd.

Under vd Casper von Koskulls kvartalspresentation störtdök aktien med upp till 6 procent. Tidigare har 75 procent av vinsten delats ut, men enligt den nya policyn ska inte utdelningen vara i procent av resultatet, utan ta större hänsyn till kapitalisering – även om vd Casper von Koskull har som mål att ha högre utdelning varje år i absoluta tal.

– Jag tror det är bra att göra som vi gör nu vad gäller en satsning på att bli en robust bank och vad gäller regler och it. Det bygger en bättre bank och det tar sin tid, sa han till SvD Näringsliv.

Annons

SEB:s vd Annika Falkengren.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X