Annons

44 år av svensk abortlag

Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, arbetade som läkare från slutet av 50-talet och in i 70-talet. Redan då var hon en stark förespråkare för aborträtten. Arkivbild.
Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, arbetade som läkare från slutet av 50-talet och in i 70-talet. Redan då var hon en stark förespråkare för aborträtten. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Å ena sidan fostrets rätt till liv, å andra sidan kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp. Så gick debatten när dagens svenska abortlag formades och röstades igenom 1975.

Under strecket
Britta Kramsjö / TT
Publicerad

På flera håll i världen debatteras rätten till abort. I Sverige är det tillåtet att göra abort fram till graviditetsvecka 18. Fram till dess får kvinnan själv besluta om ingreppet. Efter vecka 18 måste det finnas särskilda skäl att göra abort som Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen bestämmer om. De särskilda skälen kan exempelvis handla om kvinnans möjlighet att ta hand om barnet eller att fostret har någon skada eller missbildning.

Innan den abortlag som vi har i dag fanns var det svårt att få en laglig abort beviljad. Det var därför vanligt att kvinnor som blivit ofrivilligt gravida genomförde olagliga aborter eller reste till andra länder, däribland Polen, för att göra abort, säger Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna. Från slutet av 50-talet och in i 70-talet arbetade hon som läkare och var redan då en stark förespråkare för aborträtten.

Annons
Annons
Annons