41 IS-svenskar uppges sitta fängslade i Syrien

En kurdisk soldat vid frontlinjen i striden mot IS i al-Raqqa i Syrien förra året. Många IS-anhängare har gripits av de syriska kurderna i samband med striderna. Arkivbild.
En kurdisk soldat vid frontlinjen i striden mot IS i al-Raqqa i Syrien förra året. Många IS-anhängare har gripits av de syriska kurderna i samband med striderna. Arkivbild. Foto: SDF/AP/TT

41 IS-anhängare, som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Fem av dem beskrivs som nyckelpersoner inom den militanta jihadistgruppen.

Under strecket
TT TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för extremistgruppen Islamiska staten (IS) och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.

– Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons