3 700 svenskar har fått felaktiga coronasvar

Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Närmare 3 700 personer har fått felaktigt resultat vid sitt coronatest, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer att få påverkan på den nationella statistiken, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Missen ska nyligen ha upptäckts nyligen och innebär att 3 700 personer kan ha fått felaktivt provsvar på sina coronatester.

De berörda personerna har fått ett positivt provsvar på egenprovtagna PCR-test, trots att de vid tillfället inte hade covid-19.

Felet upptäcktes på två laboratorier som analyserat snabbtester från Kina, uppger myndigheten. Något som Aftonbladet först rapporterade.

– Vid sina systematiska kvalitetssäkringsanalyser har de här laboratorierna identifierat att det finns brister i ett kommersiellt kit som man köper från Kina. Det är ett CE-märkt kit som inte har hållit den kvalitet som man uppger, säger Karin Tegmark Wisell till tidningen.

På tisdagens pressträff meddelade Tegmark Wisell att det i huvudsak rör sig om personer som haft milda eller inga symtom.

Enligt Karin Tegmark Wisell jobbar nu myndigheten med att underrätta de berörda personerna. Samtidigt jobbar de med att kontrollera hur många det rör sig om.

– Till viss del får det den effekten att statistiken på nationell nivå sänks med motsvarande antal. De här personerna var sannolikt falskt positiva, säger Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Annons
Annons

De aktuella provsvaren är lämnade från mars till mitten av augusti. Samtliga prover analyserade efter den 15 augusti ska dock vara korrekta, skriver myndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida. Därmed kommer statistiken för den senaste tidens utveckling inte att påverkas alls.

De två laboratorier där de felaktiga testerna upptäckts är National Pandemic Center vid Karolinska institutet och ABC-labs. Det felaktiga testet är ett CE-märkt kommersiellt test-kit, som är tillverkat i Kina av BGI Biotechnology.

ABC-labs grundades i våras av Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi, tillsammans med entreprenören Per Båtelson, Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka samt investerare respektive grundare av nätläkaren Kry.

Enligt Ola Winqvist är det 181 av ABC-labs totalt 30 000 patienter som fått det felaktiga provsvaret.

Är det ni som har valt köpt in testerna från den här leverantören? 

– Det är inte så enkelt. I våras fanns det inte PCR-test, och det var svårt och problematiskt att få till testning. Det här testet var då väldigt välanvänt, med runt 1 miljon testningar i Wuhan-området, säger han till SvD.

Han uppger att ABC-labs kommer att byta leverantör till amerikanska Thermo fisher scientific.

Hur ska ni garantera att liknande fel inte uppstår i samarbete med den nya leverantören?

– Genom kontinuerligt kvalitetsarbete, att hela tiden arbeta med spårbarhet och följa hur proven utvecklas i olika kohorter. Och göra jämförelser mellan laboratorier, säger han.

Det felaktiga test-kitet har anmälts till Läkemedelsverket och har exporterats till en rad andra länder utöver Sverige. Folkhälsomyndigheten har tagit kontakt med motsvarande europeiska myndigheter och WHO med anledning av det inträffade.

– Det nu upptäckta felet illustrerar hur viktigt det är att ha en ordnad och kvalitetskontrollerad testning som möjliggör identifiering av denna typ av brist. Då det aktuella testet har använts i många länder är vi mycket angelägna om att informationen om det felaktiga kittet nu når ut globalt, säger Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.

Testerna uppges ha tagits av personer i nio regioner: Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland och Västra Götaland. Samtliga personer ska kontaktas av respektive region senast på torsdag, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons