Annons
X
Annons
X

4 som kan ta över

JAGAR RUTIN Socialdemokrater som är villiga att ta över som partiledare står inte på kö. Ett viktigt kriterium blir troligen något som Juholt saknade: regeringsrutin. En av favoriterna, Pär Nuder, har dock blivit riskkapitalist vilket sannolikt diskvalificerar honom som S-ledare. Men rekryteringen av Juholt visar att allt kan hända.

LÄS MER: De är favoriter på oddset

Foto: INGVAR KARMHED

Sven-Erik Österberg

56 år, ex-minister, riksdagsledamot.

Erfarenhet: Utnämndes 2004 till minister av Göran Persson. Han hann bara vara det i två år, men har varit gruppledare i riksdagen. Har riksdagsplats.
Stöd: Blev i fackliga kretsar ifrågasatt för sin syn på a-kassan. Sågs länge som en kompromisskandidat. Men valberedningen måste ha bedömt stödet som otillräckligt. Frågan är om han nu ses som för involverad i arbetet med att få bort Juholt.
Vilja: Förklarade för ett år sedan att han noga skulle överväga om han fick frågan att efterträda Sahlin, tolkades som att han öppnade för ett ja.

Annons
X

Foto: SCANPIX

Pär Nuder

48 år, ex-finansminister.

Erfarenhet: En dröm för dem som ansett att partiet spelat bort regeringskortet. Har varit minister, kan regeringsarbetet grundligt. Saknar riksdagsplats.

Stöd:
Förra vintern var det många som förklarade att ”vill Pär så blir det han”. Men ”Pär” ville inte. Sedan dess har han fördjupat sitt engagemang i riskkapitalbolaget EQT vilket troligen omöjliggör ett uppdrag som partiledare.

Vilja:
Avböjde som sagt vänligt men bestämt förra gången. De som känner honom tror att det står fast.

Foto: LARS PEHRSON

Carin Jämtin

47 år, partisekreterare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Erfarenhet: Har varit biståndsminister och därefter oppositionsråd i Stockholm. Blev partisekreterare när Juholt tillträdde. Har mest ägnat sig åt att sopa ihop spillrorna efter honom och mindre åt att var aktiv utåt. Saknar riksdagsplats.

  Stöd: Trots att hon kommer från det vänsterinriktade Stockholms arbetarkommun så har hon stort förtroende bland socialdemokrater i allmänhet. Nu blir hon den som tar över rodret i partiet. Det ger henne ett trumfkort om hon skulle vilja ta över.

  Vilja: Förklarade förra gången att hon inte ville. Är dock oerhört lojal med partiet.

  Foto: LARS PEHRSON

  Mikael Damberg

  40 år, riksdagsledamot.

  Erfarenhet: Saknar regeringskunnande vilket så att säga post-Juholt troligen ligger honom i fatet. Sitter i riksdagen sedan 2002.

  Stöd: Striderna under hans tid som SSU-ordförande är inte glömda och en av förklaringarna till att han aldrig fick frågan förra gången ska ha varit att distrikt kategoriserade som vänster i partiet sade nej. Han löper risken att även denna gång blockeras. Utåt har dock Damberg legat mycket lågt under den pågående krisen och inte framstått som någon intrigmakare.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 5
  Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 5
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 5
  Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 5
  Foto: LARS PEHRSON Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X