Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

4 sätt din hälsa påverkas av att ställa tillbaka klockan

Text: Sophie Tisell - 30 oktober 2017
Annons

I söndags blev det vintertid och vi ställde tillbaka klockan en timme. Det resulterade i en timmes längre sömn men även att eftermiddagarna blir allt mörkare. Joseph Gannon, chefsfysiolog på sömnstörningskliniken The Sleep Disorders Clinic i London, tror att de plötsliga förändringar som vintertiden innebär kan ligga till grund för en och annan hälsorisk – särskilt för de som redan lider av underliggande hälsoproblem.
– Är du i god form, får tillräckligt med sömn och är ung, finns inte så mycket konsekvenser, enligt Gannon. De som kan påverkas är de som redan lider av sömnbrist, och speciellt de med sömnapné.

Med en timme mindre solljus på kvällarna, är det mer troligt att våra melatoninnivåer är högre, vilket får folk att känna sig tröttare än vanligt, förklarar Gannon. Att man blir lite tröttare kanske inte verkar så farligt – men visste du att vintertid kan orsaka större hälsoproblem än så? Här är fem sätt som tidsomställningen påverkar vår hälsa.

1. Risken för dödliga olyckor ökar
University of Colorado undersökte korrelationen mellan vintertid och trafikolyckor och fann att olyckor ökade med cirka 17 procent måndagen efter att tiden ändrats.

Annons
Annons

En liknande undersökning utfärdades 1999 av forskare på Johns Hopkins University och Stanford. De analyserade de senaste 21 årens dödliga billolyckor från USA National Highway Transportation Safety Administration, och fann att på måndagen efter att tiden ställts, hade antalet döda på vägarna ökat en aning.

Gannon förklarar att ökningen av vägolyckor kan bero på att vår melatoninnivå sätts ”helt ur spel”.

2. Antalet hjärtattacker ökar
I en studie utfärdad 201 på University of Alabama kunde man ana ökning av hjärtattacker som en följd av vintertid – på grund av förändringar i dygnsrytmen, sömnbrist och en mindre chock på immunsystemet.

– De plötsliga förändringarna som kommer med vintertid, påverkar kroppen, förklarar Gannon, men han adderar att det troligtvis inte är en stor risk om man är frisk i övrigt.

3. Risken för stroke ökar
För en del människor ökar risken för strokes efter att vi ställt om klockan. Enligt en tidig studie fann man att andelen strokes i Finland ökade med åtta procent två dagar efter att vi ställt om till vintertid. Risken ökar särskilt för de som är över 65 år och lider av cancer.

– Vi ser att personer som sover bra tenderar att ha en högra grad av kortisol, vilket är ett stresshormon i i kroppen, förklarar Gannon och fortsätter:

– En högre nivå av kortisol innebär ett högt blodtryck, ökade hjärt- och blodkärlsproblem och högre risk för hjärtattacker eller strokes.
4. Diagnoser för vanlig och årstidsbunden depression ökar
Om du upplever att du blir nedstämd av att vakna i mörker och gå hem i mörker är du inte ensam. I en studie utförd av The Weather Channel och YouGov, 2014, kom man fram till att en av tre i Storbritannien lider av årstidsbunden depression – även kallad vinterdepression.
Gannon är inte förvånad över resultaten:

– Det som händer de flesta personer är att man inte får tillräckligt med solljus, säger han.

Annons